29-09-2020 18:00
Janek Sapieha napisał(a):Nieopatrzenie mnie zrozumieliście, do tego najlepiej nadaje się Anatolia, na której nie ma żadnych regionów.Sądzę, ze się nie rozumiemy z powodu niedoprecyzowania słowa region. Regiony jako podział administracyjny kraju są dwa czyli Rzesza Bialeńska i Dżamahirija Bialeńska... no i w sumie nie ma miejsca na kolejny, bo wymagałoby to okrojenia któregoś z istniejących, a ponadto kolejny podział administracyjny nie jest celowy.
Natomiast sądzę, że Ty masz na myśli "region" jako jakiś obszar (skoro na Anatolii - to w Rzeszy Bialeńskiej, bo Rzesza Bialeńska to w całości Anatolia oraz część Wyspy Bialeńskiej, albo odwrotnie - bo stolicą regionu jest Wolnograd), na którym chciałbyś stworzyć region... chyba kulturowy, choć pewnie może też i gospodarczy (narracyjnie) czy geograficzny. I tutaj chyba mój przykład był dobry czyli właśnie Półwysep Lisewski, miejsce mające wspólne cechy i prowadzące jednolitą narrację i będące pewną wspólnotą w ramach oczywiście regionu administracyjnego jakim jest Rzesza Bialeńska.
Oczywiście jak mniemam chciałbyś ten region geograficzny (kulturowy, gospodarczy) stworzyć po swojemu i stworzyć mu jaką spójna narrację? Tutaj sądzę byłoby to jak najbardziej możliwe. Tak jak napisał Ametyst, jeśli masz ciekawy pomysł to pewnie nie będzie problemu byś sobie dość swobodnie na jakimś obszarze Anatolii "gospodarzył". Oczywiście nie wiem gdzie to miałoby by być i jak to miałoby wyglądać, bo nie zdradziłeś nam swojego pomysłu.
Też chętni wysłucham pomysłu...