• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości
W takim razie pozwoliłem sobie dokonać nazwy, która co prawda w całości się nie zmieściła, więc dodatkowo umieściłem ją w pierwszym poście.

Przejdźmy zatem do meritum. Mam wrażenie, że tym czym trzeba się zająć na samym początku są drobne poprawki w naszej Konstytucji. Przede wszystkim w rozdziale IV przez pomyłkę uchowała się techniczna nazwa Rady Republiki, czyli Rada Państwa. Myślę, że bez większych kontrowersji możemy tę niedbałość naprawić. Druga sprawa jest bardziej skomplikowana i wiąże się z niedawnym kryzysem politycznym przy okazji wyborów do Rady. Tu trzeba będzie pogrzebać głównie w Ordynacji Wyborczej. Krótko mówiąc należy zastanowić się, co robić w momencie, gdy jakiś samorząd nie przeprowadzi wyborów?

Ja proponuję rozwiązanie, które wydaje mi się, że będzie uczciwe i satysfakcjonujące: w chwili, gdy samorząd nie wybierze w przewidzianym terminie swojego reprezentanta wówczas, zgodnie z Konstytucją, Zgromadzenie Narodowe powołuje członka Rady z listy wyborców tegoż samorządu. Mimo to może się zdarzyć, że winni tej sytuacji nie będą mieszkańcy, a głowa samorządu, np Lew Wolnogradu. Wówczas senator może zostać wyłoniony po terminie - jeżeli się tak stanie to Prezydent (tak będzie łatwiej) będzie miał obowiązek odwołania powołanego wcześniej członka, na którego miejsce wskoczy pełnoprawny reprezentant samorządu. W praktyce jednak podejrzewam, że samorządy będą raczej usatysfakcjonowane decyzją ZN i "wybory uzupełniające" staną się rzadkością.

Mam też propozycję jeszcze jednej poprawki, też raczej technicznej: zgodnie z Konstytucją każdy minister stoi na czele "kancelarii". Proponuję trochę metodą faktów dokonanych doprecyzować, że kancelarie mogą nosić nazwę ministerstwa i że nie każdy minister musi mieć własny urząd, bo i tak powołałem obecnie Karola trochę na opak, choć formalnie dzieli on z Rononem Kancelarię do Spraw Wewnętrznych.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - przez Ametyst Faradobus - 17-10-2020 11:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości