• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Symbolika urzędu prezydenckiego
Drodzy Bialeńczycy,

już jakiś czas temu, jeszcze nie będąc prezydentem, poruszyłem na polu publicznym kwestię symboliki urzędów państwowych. Efektem tamtej dyskusji stało się zaprojektowanie pieczęci prezydenckiej, a także wstępne plany co do innych insygniów. Planowałem wrócić do sprawy w przypadku wygrania wyborów, a że wybory wygrałem to uznałem, że to już ta jesień.

Tak jak wspomniałem mamy pieczęć i chyba się ze mną zgodzicie, że ładnie prezentuje się na różnych dokumentach. Ja zamierzam tej pieczęci używać i mam nadzieję, że moi następcy będą ten zwyczaj kontynuowali. Myślę też sobie, że nie byłoby złą rzeczą gdyby pieczątki sprawiali sobie członkowie gabinetu. Ja tak zrobiłem jako MSZ u Akrypy - dziełko wyszło amatorskie, bo jestem graficzno-technicznym ułomem, ale może znajdzie się ktoś, kto zrobi to lepiej. Temat do rozważenia głównie przez urzędników, ale moim zdaniem nada to naszej Republice i jej zwierzchnim władzom pewnego sznytu.

Do tego dochodzi kwestia innych symboli urzędu głowy państwa. Charakterystycznym insygnium mógłby być albo łańcuch, zapewne z motywem Orderu Budowniczych Republiki, albo szarfa w barwach narodowych w stylu latynoamerykańskich bananowych republik. Nadal uważam, że lepsza byłaby druga opcja, bo podkreślałaby niecodzienny, republikański, a nie monarchiczny charakter naszego państwa. Oprócz tego można by pomyśleć o proporcu prezydenckim.

Na koniec jeszcze jedna rzecz: Pałac Prezydencki. Mam wrażenie, że jest to siłą rzeczy jedna z najważniejszych budowli w naszym kraju, a my tak naprawdę nie wiemy jak on wygląda (mówię to też jako Lew Wolnogradu). Może warto to zmienić? Sam gmach mógłby stanowić też element element loga, charakterystyczny symbol.

Liczę na Wasze pomysły i umiejętności. Ja sam w czasie tej kadencji będę się starał, aby warstwa symboliczna działała na korzyść państwa, dzięki któremu Bialenia będzie dobrze odbierana. Dotyczy to chociażby dokumentów wewnętrznych (akty nadania, dyplomy, listy gratulacyjne) i zagranicznych (noty, zaproszenia, choć w tym przypadku od dawna jesteśmy na dobrej drodze).
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
Symbolika urzędu prezydenckiego - przez Ametyst Faradobus - 17-10-2020 11:58
Flaga/proporzec Prezydenta RB - przez Ronon Dex - 17-10-2020 12:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości