• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna Transport w Rzeszy
[Obrazek: 16bOy1y.png]

Wysoki Sejmie,

już w trakcie kampanii prezydenckiej zapowiedziałem uroczyście, że moja administracja tworzyć będzie zimową porą plany budowy dróg... plany budowy dróg. Powtórzę jeszcze raz - plany budowy dróg i że na wiosnę wyjdziemy z budową ulic... i ulic. Tak. I już będąc na urzędzie doszedłem do wniosku, że kwestie związane z transportem publicznym i towarowym są sprawami przede wszystkim samorządu i na tym gruncie najlepiej je będzie omawiać. W związku z tym proponuję rozpocząć debatę, w trakcie której porozmawiamy właśnie o komunikacji: o drogach, o kolejach, o marszrutkach i autobusach na terenie naszej części Bialenii oraz na Anatolii. Tematyka ta była już podejmowana, ale dziś widzę potrzebę zebrania pojawiających się co jakiś czas myśli, pomysłów i koncepcji w jednym miejscu.

Zacznijmy może zatem od tych inicjatyw, które już się pojawiły. Największą jest powstanie Bialeńsko-Nordackiej Spółki Frachtowej, która postawiła sobie za zadanie między innymi utworzenie siatki kolejowej na terenie Anatolii oraz rozbudzenie tam transportu kolejowego. Powstałe w ten sposób tory mogą być też, ma się rozumieć, wykorzystywane w transporcie pasażerskim. Tu jednak konkretnych inicjatyw brak i wydaje mi się, że jest to luka, którą warto zapełnić tak na Anatolii, jak i na głównej wyspie.

Drugim przykładem są inicjatywy powstające w lennach i wolnych miastach. Największy rozmach miał Ronon, który właściwie kompleksowo załatwił sprawę na Półwyspie Lisewskim. Ja w swoich lennach zorganizowałem komunikację autobusową i (przy wykorzystaniu torów wybudowanych w ramach projektu BNSF) kolejową. Nie ukrywam, że Kompania Faradobusów ma w planach utworzenie firmy zajmującej się dalekobieżnym transportem autobusowym. Z kolei w Wolnogradzie od dawna mówię o konieczności zorganizowania komunikacji miejskiej.

Wreszcie są inicjatywy, które możemy podjąć jako Rzesza. Myślę tu na przykład o możliwości utworzenia Kolei Rzeszy, które zapewniałyby połączenia pomiędzy najważniejszymi miastami, a także czegoś na kształt PKS. Wszystko to wiąże się jednak z koniecznością przyjrzenia się siatce i stanowi dróg oraz torów tak na Bialenii, jak i na Anatolii.

Gorąco zachęcam Was do udziału w debacie, która w mojej opinii ma wielki potencjał. Liczę na Wasze pomyły!
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
Transport w Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 28-10-2020 12:48
RE: Transport w Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 01-11-2020 13:33
RE: Transport w Rzeszy - przez Ronon Dex - 01-11-2020 14:56
RE: Transport w Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 01-11-2020 17:03
RE: Transport w Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 01-11-2020 20:02
RE: Transport w Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 11-11-2020 12:39
RE: Transport w Rzeszy - przez Ronon Dex - 11-11-2020 13:10
RE: Transport w Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 11-11-2020 13:30
RE: Transport w Rzeszy - przez Ronon Dex - 11-11-2020 13:55
RE: Transport w Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 11-11-2020 14:06