• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O świętach i rocznicach
Ostatecznie postanowiłem jeszcze w tym roku upamiętnić 10 lat bialeńskiej v-państwowości fundując w Wolnogradzie pomnik. Wydaje mi się, że to godne uczczenie tej nieco zapomnianej rocznicy.

Powrócić chciałbym jednak do kwestii tego, jak powinniśmy świętować. Zbliża się Święto Republiki. Wydaje mi się, że do tej pory nie mieliśmy pomysłu, jak uczcić każdą tego typu okazję tak, aby każda z nich miała w sobie coś charakterystycznego. Wyjątkiem jest tu 1 Maja z pochodami ludzi pracy. Czym zatem, Waszym zdaniem, mogłoby się wyróżniać nasze listopadowe święto? Na defiladę jest chyba za zimno. Może tradycją uczyńmy składanie wieńców pod jakimś pomnikiem? Może masowy przemarsz (ale tu znów dublujemy Święto Pracy)? Może prezydencki świniak narodowy?

Kilka dni temu na czacie pojawił się pomysł, aby wydłużyć Święto Powstania Marcowego łącząc ją z rocznicą odzyskania niepodległości i wyzwolenia spod okupacji sarmackiej. Uważam, że to bardzo dobry pomysł. Widzę Palec Sternikowy w tym, że te rocznice następują dzień po dniu. Po pierwsze rocznica wyzwolenia nie została do tej pory formalnie upamiętniona, a po drugie w warunkach mikronacyjnych kilkudniowe święto jest po prostu łatwiejsze w organizacji - jeśli ktoś się nie zdąży wypowiedzieć jednego dnia to zawsze ma dwa kolejne na nadrobienie. Okres ten mógłby nosić nieoficjalną nazwę Zielonych Świąt.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
O świętach i rocznicach - przez Ametyst Faradobus - 26-09-2020 15:13
RE: O świętach i rocznicach - przez Ronon Dex - 28-09-2020 05:43
RE: O świętach i rocznicach - przez Ronon Dex - 28-09-2020 18:06
RE: O świętach i rocznicach - przez Ametyst Faradobus - 29-10-2020 10:45
RE: O świętach i rocznicach - przez Janek Sapieha - 29-10-2020 11:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości