• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Złożenie listów uwierzytelniających przez nowego Ambasadora Rzeczypospolitej
Wasza Ekscelencjo,

Z radością informuję, że zostałem powołany przez Jego Królewską Mość Jana V na stanowisko Ambasadora Rzeczypospolitej Obojga Narodów w Republice Bialeńskiej. Cieszy mnie to, że mogę się przyczynić do zbliżenia między naszymi Narodami i Państwami.
To będzie dla mnie już druga placówka, gdyż jednocześnie pełnię funkcję Ambasadora Rzeczypospolitej w Księstwie Sarmacji.
Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie owocna i przyniesie dobre skutki.

Po tej krótkiej przemowie, nowy ambasador podszedł do Pana Prezydenta Ametysta Faradobusa i wręczył mu listy uwierzytelniające.

Cytat:
[Obrazek: herbjerzyiii.png]
Jan V
Król Polski i Wielki Xiążę Litewski etc. etc.

do

Ametysta Faradobusa
Prezydenta Republiki Bialeńskiej

Wasza Ekscelencjo,

Widząc potrzebę poszerzania stosunków dwustronnych i współpracy pomiędzy Republiką Bialeńską, a Rzeczpospolitą Obojga Narodów postanawiamy przedłożyć prośbę o udzielenie akredytacji Jego Ekscelencji Michałowi Franciszkowi Lubomirskiemu-Lisewiczowi jako Ambasadorowi Rzeczpospolitej przy Waszej Ekscelencji w Republice Bialenii.

Przymioty osobiste i rzetelność Jego Ekscelencji Lubomirskiego-Lisewicza gwarantują, że będzie on kompetentnie wypełniał swe obowiązki reprezentując Rzeczpospolitą jak i przyczyni się do poszerzania przyjaznych relacji pomiędzy naszymi państwami. Stad liczymy, że Wasza Ekscelencja zechce życzliwie przyjąć posłanego przez nas pana ambasadora Michała Franciszka Lubomirskiego-Lisewicza.

Jednocześnie zapewniamy o naszym wysokim poważaniu i przekazujemy życzenia wszelkiej pomyślności dla Waszej Ekscelencji i całego Narodu Bialenii.

Dano i pieczęcią opatrzono w Warszawie,
dnia 13 Listopada A. D. MMXX

(~) Jan V                  

Król Polski i Wielki Xiążę Litewski
[Obrazek: pieczec_krol_dekret.png]
(~) Tadeusz von Hippogriff-Piccolomini
Podkanclerzy Wielki

Wiadomości w tym wątku
Złożenie listów uwierzytelniających przez nowego Ambasadora Rzeczypospolitej - przez Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz - 13-11-2020 14:54

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości