Cytat:Tylko co potem?
Zobaczymy... na razie jak widać był "głód Bialenii", skoro tyle osób powraca i chce działać w RB
Cytat:Z Bialenią sytuacja jest inaczej, obywatele przyzwyczajeni i nauczeni, że Sarmacja jest ble
No wiesz... przez trochę lat zapracowali na taką opinię.
Cytat:Nie mogę tylko pogodzić się ze "swarzewską" wizją niepodległej Republiki
Ale dlaczego "swarzewską"? Ten nasz sukces i niepodległość ma paru "ojców"... choć Andrzej faktycznie gra poczesną rolę.
Cytat:W Kaesach przyjęło się, że podmioty podległe (a takim była Bialenia według umowy stowarzyszeniowej) głowie państwa informują z wyprzedzeniem o swoich zamiarach. Bialenia nie dość, że nie uczyniła tego, to jeszcze decyzję podjęła samowolnie, a właściwie Parlament taką decyzję przegłosował. Nie znam rozmów pomiędzy Swarzewskim, a kanclerzem, ale z tego co później Konrad Jakub wyjaśniał publicznie, to Andrzej nawet nie ostrzegał o możliwości uczynienia takiego kroku.Jak napisałem swego czasu tym ludzikom... zawarty w umowach okres wypowiedzenia jest właśnie tym "wyprzedzeniem". I jak samowolnie? W chwili podejmowania decyzji byliśmy jednak podmiotem jeszcze (na szczęście) niepodległym, nie byliśmy jakąś ich zapyziałą prowincją (choć co niektórzy by chcieli) - nie tyle podjęliśmy decyzję "samowolnie" tylko suwerennie (jeszcze wtedy mogliśmy).
Wszystko odbyło się zgodnie z treścią zawartej umowy - a ta cała Sarmacja zachowała się jak się zachowała czyli "jak Sarmacja". Na szczęście liczyliśmy się z tym... co prawda utrudniło to parę spraw, ale byliśmy gotowi na "twardy bialexit". Życie (v-życie) nas nauczyło nieufności to tego tego tworu zwanego Sarmacją.
Cytat:Na zawsze zaprzepaszczono kontakty (tylko) z Sarmacją
I jest czego żałować? To zawsze było państwo nam wrogie... od początku.
Cytat:Nie, nie uważam jakoby Sarmacja była wrogiem Bialenii.
Była Hewrecie - od samego początku. Ja też próbowałem kiedyś z nimi rozmawiać... nie dało się. Albo się im podporządkujesz, albo jesteś ich wrogiem. Niestety oni są tak zadufani w sobie, że nie rozumieją co to partnerstwo.
Cytat:Obecnie szukam zajęcia na nudne wieczory, ale po 10 latach działania w mikronacjach stwierdzam, że w politykę (zewnętrzną jak i wewnętrzną) już się nie bawię.
No i fajnie... zawsze możesz zabijać czas tutaj. Możemy razem niejedno wykombinować... Ja znowu się nie nudzę, ale Bialenia tak mnie wchłonęła, że nie umiem jej opuścić - próbowałem, nie wyszło... wróciłem jak bumerang i chyba już się nie będę przed tym bronić.
Cytat:Proszę powiedzieć co jest złego w tym, że przewodzę sarmackiemu rodowi i posiadam obywatelstwo sarmackie?
W sumie to przeszkadzało by tylko gdybyś chciał zajmować jakieś kluczowe stanowiska (obywatelstwo wrogiego v-kraju) państwowe... w innej działalności moim zdaniem nie wadzi.
No to OK - wyjaśniliśmy sobie to i owo. Zrozumiałem Twoje postępowanie... niekoniecznie się z nim zgadzam, ale rozumiem i jestem w stanie je zrozumieć. Każdy ma prawo do swoich poglądów na świat... na v-świat również.
Z mojej strony nie ma przeciwwskazań do współpracy z Tobą w ramach Bialenii.