16-11-2020 14:25
Jako, że święto święto i po święcie pragnę raz jeszcze podziękować wszystkim obecnym i tym, którzy wzięli udział w organizacji. Sądzę, że wypadło godnie.
Wczorajsze obchody skłaniają mnie ku dalszej refleksji nad naszymi świętami. Pojawiło się w mojej głowie kilka konkretnych pomysłów.
1. Wydaje mi się, że formuła, gdzie Święto Republiki co roku obchodzone będzie w innym miejscu nie jest zła i mogłaby zostać utrzymana. W tym roku spotkaliśmy się na ziemiach Dżamahiriji, więc za rok proponuję zorganizować centralne uroczystości gdzieś w Rzeszy (niekoniecznie w Wolnogradzie), a za dwa lata znowu w innym mieście Dżamahiriji. W ten sposób pokażemy symbolicznie, że Republika jest różnorodna i wspólna.
Wczorajsze obchody skłaniają mnie ku dalszej refleksji nad naszymi świętami. Pojawiło się w mojej głowie kilka konkretnych pomysłów.
1. Wydaje mi się, że formuła, gdzie Święto Republiki co roku obchodzone będzie w innym miejscu nie jest zła i mogłaby zostać utrzymana. W tym roku spotkaliśmy się na ziemiach Dżamahiriji, więc za rok proponuję zorganizować centralne uroczystości gdzieś w Rzeszy (niekoniecznie w Wolnogradzie), a za dwa lata znowu w innym mieście Dżamahiriji. W ten sposób pokażemy symbolicznie, że Republika jest różnorodna i wspólna.
2. Zbliża się moje imieniny Święto Sił Zbrojnych (12 I). Długo zastanawiałem się co by tu zaproponować i tu również proponuję formułę ruchomą: niech co roku gospodarzem uroczystości będzie inna jednostka (w jednym roku lądowa, potem lotnicza, potem morska, a później kosmiczna i od nowa). Z tej okazji moglibyśmy np wręczać jej sztandar. Tu rzecz jasna wybór jednostki i szczegóły pozostawiam Rononowi.
3. Święto Powstania Marcowego połączone ze Świętem Odrodzenia Bialenii (21-22 III) powinny, w mojej opinii, być obchodzone głównie w Wolnogradzie jako stolicy naszego państwa. Proponuję, aby pierwszego dnia tradycyjnie odbywał się wiec / gala i składanie wieńców pod jakimś pomnikiem (okazja do tego, aby każdy mógł się przyłączyć), a drugiego dnia miałaby miejsce wielka defilada wojskowa.
4. Święto Pracy (1 V) to oczywiście pochód i tu również pozostałbym przy formule ruchomej - ostatnio świętowaliśmy w Malboro, poprzednio w Arthurbergu, więc pewien zwyczaj już istnieje. Wystarczy go utrzymać i przekuć w tradycję.
5. Kiedyś hucznie obchodzono Nowy Rok, ale w końcu w Sylwestra mamy lepsze rzeczy do roboty niż siedzenie przed komputerem. Tu chyba trzeba się zdać na preferencje aktualnego Konduktora. Ja zapowiadam, że planuję po prostu spotkanie życzeniowe połączone z rozdaniem fantów.
6. Święto Ludu i Patrona (1 IX) - tu też warto by wypracować jakąś formułę. To święto ma, w mojej opinii, największy potencjał klimatyczny.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)