Aleksandra Dostojewska-Swarzewska napisał(a):To bezczelne. Oskarża mnie pan o treści, które celowo zmieniał w moich wpisach Iwan. Jak mam czuć się bezpiecznie, skoro ktoś zawsze może ingerować bezprawnie w treść wstawianych przeze mnie postów.
Kwestię samodzielnego usuwania treści postów przez Iwana należy rozpatrzeć oddzielnie - sprawa wymaga zbadania przez odpowiednie organy państwa.
Prawa do usuwania treści faktycznie nie ma... należało je wydzielić i umieścić w Archiwum/Wysypisko. Tutaj możemy mieć do czynienia z przestępstwem z art. 36 ust. 1 KK
Artykuł 36.
1. Kto posiadając odpowiednie uprawnienia administratorskie bądź moderatorskie, bezprawnie kasuje cudze posty lub samowolnie dokonuje zmian na forum Republiki Bialeńskiej, w szczególności dodaje bądź usuwa działy, podlega karze pozbawienia wolności na okres nie krótszy niż osiem tygodni, z wyłączeniem sytuacji, w której następuje reorganizacja forum.
Tyle, że będzie to wymagało przeprowadzenia interpretacji prawnej w Radzie Republiki - czy zmiana treści posta wyczerpuje znamiona czynu zabronionego, moim zdaniem tak. Jednak interpretacje prawne to domena Rady Republiki jako organu m.in. do tego powołanego, a nie moje kompetencje osobiste, pomimo bycia w składzie Rady.
Natomiast wielokrotne powtarzanie tych samych treści w różnych tematach może być jak najbardziej spamem. To musi ocenić Policja. Przy czym ja nie oskarżam, tylko składam doniesienie o popełnieniu przestępstwa. W związku z otrzymaniem nowych informacji na temat działań spamerskich będzie to wymagało zweryfikowania. Ja otrzymałem informacje o konieczności usunięcia spamu w chwili gdy był to cytowany przeze mnie tekst *niezrozumiały bełkot*. Teraz sprawa wymaga wyjaśnienia, bo najwyraźniej pełnej wiedzy nie posiadałem. Trzeba będzie ustalić jakie treści byłoby tam wcześniej... i czy były spamem czy nie oraz jaka jest w tym rola Iwana.
Tak czy inaczej pozostają do rozpatrzenia sprawy dużo poważniejsze...