• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Organizacja Poczty - narada
Spróbujmy do tego podejść jakoś całościowo.

1. Myślę, że dobrym pomysłem jest przemianowanie Poczty Bialenii na Bialeński Związek Pocztowy / Związek Pocztowy Republiki Bialeńskiej. Strukturalnie mogłaby to być z jednej strony państwowa firma, a z drugiej korporacja pomniejszych podmiotów. To znaczy lennicy, wolne miasta, władze samorządowe i ewentualnie inne osoby będą mogły tworzyć własne struktury poczty, a wszędzie tam gdzie takie nie powstaną (np w Dżamahirji albo na tych terenach Rzeszy, gdzie nie powstanie lokalna poczta) narracyjnie usługi pocztowe świadczyć będzie bezpośrednio BZP.

2. Faktyczna działalność BZP będzie koncentrowała się wokół emisji znaczków. Skoro każdy lennik będzie mógł mieć własną pocztę to logiczne, aby mógł wyemitować znaczek. I tu mamy dwie kwestie do omówienia:

- Czy powinny istnieć jakieś ogólne wymagania? Ja uważam, że tak. Na przykład BZP mógłby odgórnie ustanowić ceny (oczywiście symboliczne), które należałoby umieszczać na znaczkach. Ponadto wszystkie bialeńskie znaczki powinny mieć jakiś element wspólny umożliwiający ich identyfikację - logo BZP, skrót "BZP", godło Bialenii albo nazwę państwa, do ustalenia. Chodzi o to, aby w różnorodności nie zatracić drobnej dozy jednolitości.

- Kto powinien dopuszczać znaczki do emisji? Początkowo pomysł miałem taki, aby każdy wyemitowany przez lokalną pocztę znaczek trafiał najpierw do BZP i dopiero tu był zatwierdzany pod względem formalnym i przekazywany do Światowego Związku Filatelistycznego. Z drugiej strony nie wiem, czy to aby nie nadmierne ograniczenie i biurokractwo?

Poza znaczkami emitowanymi przez lenników byłyby oczywiście te emitowane bezpośrednio przez BZP - odgórnie lub na drodze konkursu. Przede wszystkim, jak już pisałem, postawiłbym na "ogólnobialeńskie" serie znaczków - kilka jednolitych pod względem stylu, tematyki albo koloru. Ja tu już mam kilka pomysłów takich jak bialeńskie ordery i odznaczenia, bohaterowie Bialenii, regiony Bialenii, samorządy, heraldyka itp. Oczywiście BZP wypuszczałby także "ogólnobialeńskie" znaczki pojedyncze, np po wyborze nowego prezydenta powstawałby znaczek z jego podobizną, który byłby regularnie emitowany w różnych kolorach przez cały okres prezydentury. Podobnie co roku ukazywałby się znaczek z nowym Bohaterem Bialenii.

3. Zastanówmy się, czy te wszystkie rozwiązania, na które się wspólnie zdecydujemy wymagają kodyfikacji (np w formie rozporządzenia albo ustawy), czy też decydujemy się na umowę niepisaną?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Ronon Dex - 24-11-2020 15:13
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Ronon Dex - 24-11-2020 15:37
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Iwan Pietrow - 24-11-2020 16:48
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Ronon Dex - 24-11-2020 19:30
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Iwan Pietrow - 24-11-2020 19:53
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Ametyst Faradobus - 25-11-2020 22:04
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Ronon Dex - 28-11-2020 11:30
RE: Organizacja Poczty - narada - przez Iwan Pietrow - 28-11-2020 12:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości