• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[wykład] Konfederacja barska
Jako Opiekun Naukowy, a zarazem Dziekan Wydziału powinienem w tym momencie dokonać recenzji i oceny. Pozwolę sobie zrobić to publicznie, jako że Magistrant zdecydował się wykład od razu opublikować.

Rozmiary pracy są co prawda nieco skromniejsze niż się przyjmuje. Ja jestem zwolennikiem mówienia konkretnie i krótko, więc biorąc pod uwagę, że eseje z pierwszego etapu były z kolei obszerniejsze uznaję to wręcz za atut, a na pewno nie za jakiś bardzo istotny minus. Plusem dodatnim jest na pewno dobre panowanie nad terminologią i tu z kolei w porównaniu z esejami Pana Kulegi Potockiego, które dane mi było już oceniać również widzę postęp.

Z uwagi na informacyjny tudzież encyklopedyczny, a nie badawczy charakter pracy (w mikroświecie o wiele wyraźniejsza jest różnica między pracą dyplomową i dysertacją doktorską) nie mam powodów, aby formułować jakieś szczególne uwagi merytoryczne. Proponowałbym natomiast w przyszłości panować nad konsekwencją stylistyczną (unikanie hybrydowych skrótowców typu "XIX-wiecznej", "6 tyś." etc.).

Właściwie najpoważniejsza uwaga dotyczy bibliografii i tu zatrzymam się na dłużej. Podstawą tworzenia aparatu naukowego, zarówno jeśli chodzi o przypisy (które akurat w przypadku wykładu nie występują), jak i wykazu literatury jest zasada konsekwencji. Krótko mówiąc: przyjmujemy jeden system i się go kurczowo trzymamy. Jeśli chodzi o Wikipedię to proponowałbym odwołać się do konkretnych artykułów, a najlepiej podać Czytelnikowi linki z uwzględnieniem użytkowników, którzy dany artykuł tworzyli. W dobrych artykułach na Wikipedii też są odsyłacze do konkretnej literatury i ją również można uwzględnić. Nie można natomiast traktować "wiedzy własnej" jako pozycji bibliograficznej. W przypadku książek też sugeruję pilnować konsekwencji: najlepiej korzystać z wymogów publikowanych na stronach czasopism z danej dziedziny (historykom polecam te ze Studiów Źródłoznawczych). Jeśli cytujemy książki to wystarczy ograniczyć się do: inicjału imienia autora, nazwiska autora, tytułu, ewentualnie tomu i serii, miejsca i roku wydania.

Dyskusję pozostawię otwartą, bo być może ktoś będzie miał innego rodzaju uwagi, ale już teraz mogę zaproponować ocenę dobrą czyli 4. Z uwzględnieniem ocen z pierwszego etapu da to ocenę końcową 4,5. Moje uwagi mają głównie charakter warsztatowy - mam nadzieję, że będzie to z pożytkiem dla dalszego rozwoju akademickiego Magistranta. Błędy, które wymieniłem nie rzutują jednak na wartość merytoryczną pracy.

Jeżeli nie będzie przeciwwskazań to jutro postaram się dokonać promocji.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: [wykład] Konfederacja barska - przez Ametyst Faradobus - 08-12-2020 17:49

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości