• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akty wydane przez Lwa Wolnogradu
[Obrazek: 85_11_09_20_1_32_41.png]
A  M  E  T  Y  S  T

z rodu Faradobusów, Pierwszy Tego Imienia z woli Ludu i Sejmu Rzeszy Bialeńskiej L E W  W O L N O G R A D U - Głowa Kolosalnego Związku Obszarników, Sułtan Faradobaju, Knaiź Jaruzelimy Etc., Prezydent Republiki Bialeńskiej wszystkim Lennikom, Plenipotentom i Mieszkańcom Wolnych Miast Rzeszy Bialeńskiej oraz każdemu, komu będzie to niezbędne do życia gorące pozdrowienie:
dzień dobry, dzień dobry, dzień dobry!

Ja, Ametyst wiele razy nauczałem już, że dwa płuca ma Rzesza Bialeńska, z których jednym są lennicy i gospodarze - szlachta naszej Najzieleńszej Republiki, a drugim ludność miejska, zaś Miasto Lenne jest jakoby połączeniem tychże dwóch pierwiastków. Dzisiaj mam okazję i pragniemy z całego serca i całej duszy wszystkim przypomnieć tamte, moje - Ametysta, słowa. Z wielką radością dostrzegam bowiem, że ufundowane przeze mnie niedawno w Socjalistycznym Sułtanacie Faradobaju, którego gospodarzem jestem z łaski Ludu Bialenii, rajskie miasto przemysłowe Azbest rozwinęło się u zarania swej historii tak bardzo, że zasługuje ponad wszelką wątpliwość na miano Miasta Lennego Rzeszy Bialeńskiej.

Nim zatem wszystkie zakłady będące w budowie zaczną pracować i jeszcze zanim zaczną plonować rosnące nakłady tegoż Sułtanatu na rolnictwo pragnę obwieścić, że na mocy Ustawy Sejmu Rzeszy z dnia 14 stycznia tego roku Prawo miejskie począwszy od dnia dzisiejszego miejscowość A Z B E S T położona w lennie "Faradobaj" znanym także jako Socjalistyczny Sułtanat Faradobaju może szczycić się statusem Miasta Lennego Rzeszy Bialeńskiej. Niech Wezyr Republiki i jej Wieczysty Patron ma w swojej opiece Azbest, jego mieszkańców oraz całą żyzną ziemię faradobajską!

[Obrazek: 85_03_01_21_5_33_40.png]

[Obrazek: thumb_85_17_06_19_6_28_41.png]

[Obrazek: 3_28_03_20_2_09_52.png]

Działo się dziewiątego dnia stycznia dwa tysiące dwudziestego pierwszego roku w Domu Lewskim w Wolnym Mieście Stołecznym "Wolnograd"
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Akty wydane przez Lwa Wolnogradu - przez Ametyst Faradobus - 09-01-2021 15:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości