17-02-2021 09:22
Bardzo słuszna uwaga co do tych początków. Między innymi z tego względu uważam, że strona internetowa może być czymś na kształt przewodnika po Bialenii dla tych, którzy są nowi i zdezorientowani. Poza tym przyda się coś w rodzaju FAQ (w ZSKHiW wyszło nam to całkiem dobrze i było osadzone w realiach narracyjnych przejścia granicznego) oraz "pakiet powitalny" z odnośnikami i krótkim przewodnikiem, który byłby "wręczany" nowym przybyszom.
W każdym razie bardzo dobra myśl.
Cytat:Dlatego też uważam, że powinniśmy stworzyć system jasnych wskazówek dla początkujących - co robić, jak, gdzie i po co (z odpowiednimi odnośnikami). Być może ciekawym pomysłem będzie stworzenie programu patronatu, w ramach którego początkująca osoba (albo generalnie nowa w Bialenii) dostanie swojego patrona, który w tych pierwszych dniach działalności w Bialenii wskaże jej potencjalne obszary działalności, w które ta osoba będzie mogła się zaangażować.
To też jest całkiem ciekawe. Ja oczywiście deklaruję pomoc każdemu nowemu przybyszowi, ale być może warto to jakoś uwypuklić (aby uniknąć słowa "sformalizować") tak, aby było to jasne i aby nowi nie bali się z tej pomocy korzystać. No ale tu też przydadzą się gotowe zestawy informacji, odpowiedzi na podstawowe pytania etc.
Cytat: Co zaś się tyczy portali społecznościowych, to tak jak już pisałem, mogę zaoferować swoją pomoc w zakresie prowadzenia strony na FB. Uważam również, że reaktywację strony Bialenii na Facebook'u warto byłoby połączyć z rozpoczęciem promocji Bialenii i mikronacji na facebook'owych grupach tematycznych. Tylko w ten sposób uda nam się zdobyć polubienia i obserwacje bez wydawania na to pieniędzy.
Czyli kluczową rzeczą jest skoordynowanie tego wszystkiego ze sobą tak, aby jeden segment (np grupka) nie zamarł podczas gdy drugi (fanpejdż) będzie działał w najlepsze. Krótko mówiąc potrzebny jest plan działania, który postarajmy się w najbliższym czasie zmajstrować.
Dzięki za ten głos i wciąż zachęcam innych, aby dołożyli coś od siebie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)