27-03-2021 10:20
Joahim-von-R napisał(a):No takie coś by się przydało. A może nawet jakiś Mikronacyjny Obłok Oorta?Na chwilę obecną odtwarzam w Orbiterze nasz układ planetarny... Powstał 5 lat temu i muszę to skompilować od początku, bo w między czasie miałem dwie wymiany komputerów.
Nasz układ tworzyłem poprzez wykorzystanie różnych dodatków... co teraz wymaga ponownego ściągnięcia i przejrzenia około 30 dodatków do Orbitera przedstawiających fikcyjne układu planetarne czy różne dodatkowe planety i księżyce. To czasochłonna robota, ale muszę przyznać, że ku mojemu zaskoczeniu udało się odnaleźć już kilka potrzebnych elementów...
W tej chwili już odtworzyłem część układu czyli dodałem drugi księżyc Pollinu, jest Czerwona Planeta (choć te dwa małe księżyce wymaga jeszcze "podrasowania"), jest już ponownie Cidaris z Księżycem Alexis oraz odtworzyłem Belgraidę i jej księżyce. Reszta sukcesywnie będzie odtwarzana (jak znajdę tamte elementy by to było identyczne z tym co ustaliłem już wcześniej)... ale najważniejsze, że mamy to co najbliżej Pollinu, a więc będzie można zacząć wyprawy i budowę baz orbitalnych.
W ich trakcie będzie się "odkrywać" kolejne, mniejsze obiekty układu v-słonecznego. Co więcej... nic nie stoi na przeszkodzie by odkryć poza orbita Mortuusa kolejną planetę. Można też zrobić jakąś wyprawę do jakiegoś najbliższego układu planetarnego - można go stworzyć, w tym przypadku o tyle łatwiej, że nie trzeba mozolnie szukać tego co już było i odtwarzać, ale można go po prostu zbudować dowolnie. W zasadzie narracyjny kontakt z inną cywilizacją też jest do wykorzystania, w razie ciekawego pomysłu.