19-05-2019 16:35
Globus wykonałem w oparciu o dreamlandzką mapę z 2014 r., tak więc sytuacją na nim przedstawiona jest dawno nieaktualna (wyjątkiem jest naniesiony Suderland). Wszystko to zresztą zostało opisane w linkowanym temacie - do stworzenia globusu potrzebowałem precyzyjnej i wyskalowanej bazy (a ostatnią mapą spełniającą te warunki była ta z 2014 r.). Wykonane grafiki mają charakter zupełnie podglądowy, a ważniejsze było dla mnie zachowanie odpowiednich wymiarów niż odwzorowanie aktualnej sytuacji politycznej.
Jeżeli NUPIA miałby sąsiadować z Nordatą, to musiałaby zajmować niemal całą półkulę (tak wynika z mapy KIK). Aczkolwiek jeżeli będziemy sztywno kierować się skalą dreamlandzkiej mapy i obecną mapa polityczną, to musimy dojść do wniosku, że większość Pollinu pozostaje nieznana.
Jeżeli NUPIA miałby sąsiadować z Nordatą, to musiałaby zajmować niemal całą półkulę (tak wynika z mapy KIK). Aczkolwiek jeżeli będziemy sztywno kierować się skalą dreamlandzkiej mapy i obecną mapa polityczną, to musimy dojść do wniosku, że większość Pollinu pozostaje nieznana.