19-05-2019 19:17
Nie ja umieściłem Austro-Węgry na równoleżniku. Wszystkie dane pochodzą z mapy wykonanej w 2014 r. przez KIK (Dreamland) - link. Co więcej, siatka kartograficzna została ustalona mocą konwencji w sprawie międzynarodowej standaryzacji kartograficznej z 2014 r., którą się kierowałem. Proszę zresztą spojrzeć na linkowaną mapę i zakres miar kątowych - obejmuje ona trochę ponad ćwiartkę Pollinu. Jeżeli doliczymy do tego dołożone tereny z późniejszych map (choćby NUPIĘ) i założymy, że lądy nie zmieniły swoich wymiarów, to nadal "nieokreślona" pozostaje ponad połowa planety. Mówiłem o tym, że Pollin pozostaje w większości nieznany - i to właśnie miałem na myśli. Ponad połowa globu nie ma swoich map i nikt nie rości pretensji do tych obszarów - a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
Encyklopedię pana Ronona znam i w oparciu o podane tam dane wyliczyłem 3 lata temu jednostkę długości - kilometr suderlandzki - link. Aczkolwiek w podanych przez Pana materiałach nie ma informacji o tym co znajduje się po drugiej stronie Pollinu.
Zainteresowanych tematem i dyskusją zapraszam na suderlandzkie forum, do tematu, w którym prezentowałem globus wirtualnego świata. Wszelkie uwagi proszę zamieszczać właśnie tam, wykorzystam je przy tworzeniu wersji właściwej. Jednakże nadal uważam, że rozkład lądów jest poprawny - proszę przyjrzeć się wymienionym przeze mnie źródłom.
Encyklopedię pana Ronona znam i w oparciu o podane tam dane wyliczyłem 3 lata temu jednostkę długości - kilometr suderlandzki - link. Aczkolwiek w podanych przez Pana materiałach nie ma informacji o tym co znajduje się po drugiej stronie Pollinu.
Zainteresowanych tematem i dyskusją zapraszam na suderlandzkie forum, do tematu, w którym prezentowałem globus wirtualnego świata. Wszelkie uwagi proszę zamieszczać właśnie tam, wykorzystam je przy tworzeniu wersji właściwej. Jednakże nadal uważam, że rozkład lądów jest poprawny - proszę przyjrzeć się wymienionym przeze mnie źródłom.