Cytat:Obawiam się że w Wandystanie, Mars miał być tą samą skalistą planetą która znajduje się w Układzie Słonecznym między Ziemią a Jowiszem, ale że mnie nie było podczas jego eksploracji, nie będę się upierała.
Chyba nie do końca... ja kombinowałem ten V-Kosmos to z kimś w Wandystanu na temat tej planety rozmawiałem - tam nawet jakąś bazę mieliście. Warunki miały być trudne, ale zdatne do życia. Nie pamiętam jednak z kim i kto o tej bazie pisał. Ale gdzieś to mieliście opisane w zarysach.
Cytat:Ech, wittyzm.
Swoją drogą, Wandystan tej konwencji nigdy nie podpisał właśnie ze względu na tą nieszczęsną siatkę, która próbuje bezsensownie kopiować tzw. real i została wymyślona przez osobniki które nie mają za grosz imaginacji.
O ile pamiętam to ja też skończyłem z nimi gadać, gdy upierali się przy swoich "jedynie słusznych" wielkościach,które sobie sami wymyślili i które nie były zgodne z tym co wcześniej wynikało z dawniejszych map. Nie mieliśmy najmniejszego zamiaru u nas "stawiać wszystkiego na głowie" tylko dlatego, że ktoś sobie wydumał to co mu pasowało do swojej wizji.
Mamy własną siatkę topograficzną - która powstała na bazie danych z dawnych map Pel Nandera, bo to one były najbardziej rozpowszechnione gdy tworzyliśmy RB.
Cytat:Praktyka jest obecnie taka, że każde państwo żyje sobie w swoim świecie, ma nawet swoje mapy i swój kosmos (te które w ogóle próbują to uporządkować). Może od razu ustalmy, że każdy żyje sobie w swoim mikroświecie, który nie ma nic wspólnego z innymi?
I nijak tej praktyki nie zmienisz... to może nie warto się tym przejmować. Nie wierzę by się można było w tej materii porozumieć, bo zawsze dla kogoś oznaczałoby to "postawienie jego kraju na głowie". Ja tam bym się tym nie przejmował - w v-świecie jest dużo miejsca po prostu na umowność.