19-05-2019 21:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2019 21:42 przez Ryszard Maj.)
Polyna napisał(a):Czy jak ja narysuję mapę mikroświata w której zaznaczę sobie równik od lewego górnego rogu do prawego dolnego z zakrętasem na środku, to towarzysz też tak naniesie to na kulę?
O ile taka konwencja zostanie powszechnie przyjęta, to czemu miałbym tak nie nanieść (pomijając problem z zakrętasem)? O to tu przecież chodzi - o uznanie pewnych regulacji. Proszę zobaczyć ile państw podpisało przywołaną konwencję. Poza tym przez wszystkie lata mojej mikronacyjnej aktywności mapa ta była przedstawiana jako wzór, czemu miałbym ją odrzucać?
Ronon Dex napisał(a):Nie przypominam sobie bym tworzył jakąś Encyklopedię... jeżeli coś tam jest "mojego" to zapewne byłem po prostu cytowany lub wykorzystano jakieś moje pomysły z forum RB
Miałem na myśli Pańskie materiały, które widziałem kilka lat temu na bialeńskim portalu. Nie pamiętam jak się dokładnie nazywały, użyłem słowa "encyklopedia" w powszechnym znaczeniu.
AndrzejSwarzewski napisał(a):Praktyka jest obecnie taka, że każde państwo żyje sobie w swoim świecie, ma nawet swoje mapy i swój kosmos (te które w ogóle próbują to uporządkować). Może od razu ustalmy, że każdy żyje sobie w swoim mikroświecie, który nie ma nic wspólnego z innymi?
Nie każde. Przykładem może być moja ojczyzna - Suderland. Staramy się w miarę możliwości szanować dorobek poprzedników i zanim "wyskoczymy" z większym projektem, staramy się upewnić czy nie wkraczamy na tereny, które ktoś już zagospodarował. Wiele naszych systemów powstało zresztą w zgodności z tymi, które są powszechnie uznawane.
Przykładem troski Suderlandu o wirtualne dziedzictwo z ostatniego czasu może być zebranie informacji historycznych o części Nordaty i ich utrwalenie oraz dyskusje o losie naszego układu planetarnego (to przykład z przeciągu kilku ostatnich dni).
Nie piszę tego, żeby się pochwalić (no może trochę
), ale dlatego, aby pokazać, że są jeszcze v-ludzie, którzy nie uciekają w izolację, a pozostają otwarci na dokonania innych. Wierzę w to, że nie tylko my prezentujemy taką podstawę i byłbym dalece sceptyczny wobec zaprezentowanego generalizowania.PS. Mam pewien problem techniczny na Waszym forum - nie działa mi przycisk cytowania wiadomości i muszę ręcznie wpisywać formułki. To tak tylko u mnie czy to problem globalny?