• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Promocja w socsieciach
Sorry, że się nie pospieszyłem, ale musiałem złamać zakaz pedauowania.

Towarzysze,

zgodnie z zapowiedzią chciałbym poruszyć temat promocji naszej mikronacji w mediach społecznościowych, a w szczególności na fejsbuku i instagramie. Kwestia ta była już kiedyś poruszana, ale mam nadzieję że teraz to sobie na nowo i na spokojnie ustalimy.

Jak już wówczas wspominałem z fejsbukiem jest ten problem, że prowadzenie i promocja fanpejdża jest w tym momencie trudniejsze niż kiedyś. Pamiętam, że jeszcze koło 2014 roku mogłem samemu, na bazie tylko postów bez problemu zebrać dajmy na to dwa tysiące fanów. Dzisiaj trzeba albo inwestować w promocję (co nie jest taką znowu rewelacją, bo np ja traktuję takie rzeczy jako reklamę i nie czytam) albo wbić się w algorytmy, a tych z kolei trzeba się nauczyć. Oczywiście jest to wykonalne, ale trzeba będzie po pierwsze opracować strategię, po drugie podzielić się praca i pilnować regularności. Ja nie jestem w stanie zagwarantować gigantycznego nakładu pracy, ale pomóc mogę no niemniej w roli koordynatora najchętniej widziałbym kogoś innego. Obecnie problem polega też na tym, że adminem peja jest Maciej Kamiński, ale wydaje mi się że jak do niego napiszę to przekaże mi albo komuś innemu tę funkcję.

Poza fanpejdżem za niewykorzystany potencjał uważam naszą grupę, a to dlatego, że ludzie nieco od nas młodsi są przyzwyczajeni przede wszystkim do tej formy wymiany myśli. Sądzę, że grupka może być czymś na kształt samouczka, w którym będzie można stopniowo i bez zobowiązań wciągnąć się w życie Bialenii. Zakładam, że w efekcie przynajmniej niektórzy członkowie zdecydują się przynajmniej do nas zajrzeć, bo nie będą się już gubili w strukturze. Tu też konieczna będzie sprawna administracja, która by dbała aby taka grupka po prostu żyła (a nie tak jak obecnie).

Swego czasu rzuciłem też pomysł stworzenia konta na Instagramie, ale z zastrzeżeniem, że nie wiem czy to na sto procent jest dobra droga. Osobiście mam pewne doświadczenie w prowadzeniu konta, że tak to ujmę "firmowo-kreatywnego" (profil galerii sztuki) i powiedzmy, że jestem w stanie zorientować się w kulisach tego typu działalności.

Podstawowy wniosek jest taki, że sukces w tej dziedzinie wymaga stałej aktywności, a z tą bywa problem - ja ani od siebie ani od nikogo innego nie mogę wymagać, że codziennie znajdzie czas na wrzucenie czegoś nowego, bo jesteśmy tu pro bono i dla rozrywki. Niemniej odpowiednio zgrany kolektyw może jak najbardziej skutecznie podzielić się obowiązkami.

Pojawiły się też pomysły sięgnięcia po inne media, więc zachęcam do ich przedstawienia raz jeszcze tutaj.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
Promocja w socsieciach - przez Ametyst Faradobus - 30-06-2021 14:31
RE: Promocja w socsieciach - przez Ronon Dex - 30-06-2021 14:59
RE: Promocja w socsieciach - przez Ronon Dex - 12-07-2021 05:27
RE: Promocja w socsieciach - przez Ronon Dex - 12-07-2021 16:45

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości