• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata - religie w Republice Bialeńskiej
W tym, że ZK to nie jest islam co chyba niewielu wyczuwało. Jest to raczej symbioza czystego szyizmu z samą instytucją kościoła chrześcijańskiego, i to taki szyizm czerwony. Jeśli chodzi o jego strukture to jest ona dość plurslistyczna. Istnieje hierarchia kościelna i posiada ona dość silne dogmaty religijne ale przez mistyke i pluralizm jest dość wolne ich przyjmowanie w danych miejsach z lokalną specyfiką i lokalną duchowością. I w tym sensie podoba mi sie wizja różnych lokalnym mniejszych ośrodków ZK gdzie wierni mieszali by swoją wiarę z jakimiś innymi wizjami duchowości, np. szmanskimi czy pogańskimi - jak to jest w przypadku alawitów czy sufi.

Co do budziryzmu sie nie będę wypowiadał, dla mnie to typowa v-religia bez pomysłu na jakąś duchowość w niej a bardziej by była po pasuje pod narracje w miejscu gdzie powstała, nie mam problemu by sie pleniła w Rzeszy ale nie wydaje mi się by była ciekawa jako jakąś część życia mikronacji samej w sobie.

Rotryzm bym zaorał i przyjął, że byla to próba podporzadkowania lokalnych chrzescijan przez Rotrie ale nie udana (cos jak chrzescijan Tomasza w Indiach). Sam chrzescijan bym najchetniej narracyjnie zasymilował pod ZK i zostawił mniejszość na poziomie irl krajów arabskich.

Tak czy tak, utrzymuje pogląd, że ZK jako jedyny z tych 3 ma potencjal na rodzenie jakiejś aktywności pozanarracyjnej (no chyba, że inby z Rotrią uznamy za aktywność wtedy Rotrryzm też ma potencjał).
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wiadomości w tym wątku
RE: Debata - religie w Republice Bialeńskiej - przez Akrypa Ali Shariati - 23-07-2021 13:20

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości