23-07-2021 15:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2021 15:41 przez Ametyst Faradobus.)
Cytat: W tym, że ZK to nie jest islam co chyba niewielu wyczuwało. Jest to raczej symbioza czystego szyizmu z samą instytucją kościoła chrześcijańskiego, i to taki szyizm czerwony. Jeśli chodzi o jego strukture to jest ona dość plurslistyczna. Istnieje hierarchia kościelna i posiada ona dość silne dogmaty religijne ale przez mistyke i pluralizm jest dość wolne ich przyjmowanie w danych miejsach z lokalną specyfiką i lokalną duchowością. I w tym sensie podoba mi sie wizja różnych lokalnym mniejszych ośrodków ZK gdzie wierni mieszali by swoją wiarę z jakimiś innymi wizjami duchowości, np. szmanskimi czy pogańskimi - jak to jest w przypadku alawitów czy sufi.
Wiadomo, że określenia "zielony islam" używam z dystansem i nieco na wyrost. Jest tak jak napisałaś.
Cytat:Co do budziryzmu sie nie będę wypowiadał, dla mnie to typowa v-religia bez pomysłu na jakąś duchowość w niej a bardziej by była po pasuje pod narracje w miejscu gdzie powstała, nie mam problemu by sie pleniła w Rzeszy ale nie wydaje mi się by była ciekawa jako jakąś część życia mikronacji samej w sobie.
Tak naprawdę cały czas się tworzy. Budzimiryzm dopiero w zeszłym miesiącu zaczął pracować nad jakimś sensownym kształtem, wreszcie ruszyliśmy dupy. Zobaczymy jak wyjdzie i nie bez powodu użyłem tu porównania do jehowych, którzy też są nijakim kulturowo planktonem.
Cytat:Rotryzm bym zaorał i przyjął, że byla to próba podporzadkowania lokalnych chrzescijan przez Rotrie ale nie udana (cos jak chrzescijan Tomasza w Indiach). Sam chrzescijan bym najchetniej narracyjnie zasymilował pod ZK i zostawił mniejszość na poziomie irl krajów arabskich.
Dlatego ja tu mówię o ruchach sekciarskich i mniejszościach. Kraje arabskie to dobre porównanie, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę Syrię, Palestynę albo Jordanię, ewentualnie Egipt. Coś w ten deseń - jakaś tam grupa obrządków wschodnich plus łacinnicy jako grupka z jakąś tam strukturą.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)