• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata - religie w Republice Bialeńskiej
>Chyba konflikty konfesyjne to coś na czym nam powinno całkiem zależeć.

I tak, i nie.
Bo w przypadku dużego zainteresowania tematyką to tak. Ale w przypadku gdy chęć zajmowania się religią (a nie tylko należenia do jakiegoś związku wyznaniowego - do czego namawiam każdego, nie koniecznie ZK) ma więcej niż te 3-4 osoby. Bo to jeszcze gorzej niż zabawa w wybory w 3 osoby.

>Niemniej to, co chciałem podkreślić to fakt, że mimo istnienia dominującego wyznania (u nas największe zadatki ma ZK, jest to wybór najbardziej logiczny) należy uwzględniać wyznania mniejszościowe.

Jasne, choć tak jal pisałem tu, można iść w różnorodność w obrębie jednego pnia. I jak pisałem ci na messengerze, nie musimy bynajmniej przyjmować, że należysz tylko to tej lub tamtej. Mikronacje dają lepszy potencjał do takiego azjatyckiego podejścia gdzie możesz chodzić do chramu shinto, do klasztoru buddyjskiego, czytać konfucjusza, interesowac się Tao itd.

>W ZSKHiW trochę się na przykład przejechaliśmy jeśli chodzi o dominacje wszechbudzimiryzmu, który w dodatku przez lata pozostawał religią nijaką. W ogóle państwa z jedną, całkowicie dominującą religią stają się nudnawe.

To też trochę zależy jak to robiliście. Wydaje mi się, że monoreligijność sama w sobie była problemem. Rotria sobie żyje a mimo jednoreligijności to sama ta religia może rodzić konfilkty w swoim łonie. Czy sam w sobie rotrio-katolicyzm nudny ja bym nie powiedział ale to już bardziej subiektywne.

Pytanie jak działa u was ten wszechbudzimiryzm. Ja bym szukał problemy w tym, że jest to zwykłe przedłużenie narracji państwa ale nie wiem jak to dzialało więc mogę się mocno mylić.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wiadomości w tym wątku
RE: Debata - religie w Republice Bialeńskiej - przez Akrypa Ali Shariati - 24-07-2021 14:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości