• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2. Debata Potrzeba reform konstytucyjnych
Cytat:Zdecydowanie ciekawsze jest tworzenie niż potem prowadzenie czegoś już w miarę wypracowanego.

Też mi się tak wydaje. Ale z drugiej strony nie można żyć na wiecznej budowie-prowizorce. W mikronacjach po prawdzie jest trochę inaczej i koncepcje "reform dla reform", czy "prawa dla prawników" mają jakiś sens, bo budują aktywność i przyciągają jakieś jednostki, ale nie możemy na takim fundamencie budować v-państwa. 

Nie mówię jednak "nie" reformom, można zrobić, pewnie, tylko żeby to nie była nowy biesłańska tradycja. Choć jak kiedyś pisałem, ja raczej nie będę w tym uczestniczył z braku czasu i zainteresowania takimi tematami.

Cytat:Stąd przyszłością może być integracja nordacka, ale pod warunkiem stworzenia jednej wspólnej i dobrej techniczne platformy informatycznej.

Zgadza się. Była nawet pewna chęć. Wprawdzie, początkowo na dość nieśmiały projekt, tj. stałą stronę i forum dla Rady Państw Nordaty. Tyle tylko, że każdy mówił: "tak, super", a nie było komu zrobić (ja oferowałem i to podtrzymuję, że mógłbym zapłacić, ale zrobić nie umiem). Nie za bardzo też wiem, gdzie można by znaleźć kogoś, kto zrobiłby taki (jednak dość mały) (mikro)projekt za sensowne (głównie z perspektywy zamawiającego) pieniądze.  

No i jest jeszcze jeden problem - jeśli to państwo miałoby wyglądać, jak większość nordackich tworów po dziś dzień, czyli wieczne fochy i secesje, bo każdy chce być "krulem", to chyba szkoda nerwów. Nie wiem, czy wówczas po prostu nie lepiej z honorem zamknąć interes i zgasić światło. Niech ludzie wspominają RB jednak jakoś pozytywnie, niż żeby nasza Republika pożyła parę miesięcy dłużej w jakiejkolwiek formie, ale na końcu rozpierdoliło ją w drobny mak parę niewyżytych dzieciaków.

Wiadomości w tym wątku
RE: Potrzeba reform konstytucyjnych - przez Karol Medycejski - 06-09-2021 20:04

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości