• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzeum Armii Brodryjskiej
Cytat:Pytanie jest następujące - jak Ty, jako Marszałek Bialeńskich Sił Zbrojnych się na to zapatrujesz?

Na terenie Republiki Brodryjskiej jest tylko jedna armia - Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej. Obecna Anatolia Brodryjska jest lennem, a nie jak niegdyś terenem wypożyczonym rządowi Brodrii "na uchodźctwie", gdzie faktycznie funkcjonowały (za zgodą rządu RB) zaopatrywane przez RB brodryjskie formacje wojskowe.

Natomiast nie mam nic przeciwko temu by na terenie lenna był ulokowany oddział obrony terytorialnej, który byłby podporządkowany dowództwu Grupy Wojsk OT "Anatolia". Zgrupowanie ma cztery brygady - trzy brygady zmechanizowane OT i jedną brygadę artylerii OT (jeszcze ich na stronie nie widać... ale to kwestia czasu, bo są zrobione - tylko Bajtuś musi mieć czas to wszystko pospinać). Jedna z brygad mogłaby być ulokowana gdzieś w lennie "Anatolia Brodryjska" i kultywować tradycje brodryjskiej armii oraz być złożona z wirtualnych obywateli RB - imigrantów brodryjskich.

Można by opracować tej jednostce znak rozpoznawczy i sztandar nawiązujący do brodryjskich tradycji (łączący symbolikę bialeńską i brodryjską) oraz można by tam kultywować brodryjskie tradycje wojskowe.

Mogłaby to być np. 6 BOT - etat jest tutaj Brygada OT typu B. Samego zgrupowania jeszcze nie odtworzyłem.

Coś w rodzaju brytyjskich Ghurków... byli elementem brytyjskiej armii, ale z zachowaniem swoich tradycji i specyficznych oznakowań czy elementów umundurowania.

W zasadzie kiedyś myślałem nad zrobieniem znaków dla każdej jednostki, sztandarów itd. Może faktycznie to zrobić i jedną z brygad OT stworzyć z elementami "brodryjskiej tradycji i kultury".

Cytat:Obawiam się jednak, że jedyne materiały o BSZ, które pozostały, są u Ciebie.
Trochę mam, nawet sporo - jeśli Maciej znajdzie czas by mi przesłać płyty z zapisami, które mu kiedyś wysłałem, gdy odchodziłem z v-świata to będzie więcej. Ale na razie jest tyle, że można stworzyć niezłą wystawę muzealną nt. Armii Brodrii. Właśnie sprawdzałem np. samoloty w malowaniach brodryjskich mam w zasadzie wszystkie nieźle "poscreenowane". Kilka ilustracji wojsk lądowych też się znajdzie.

Na naszej stronie stoczni jest opis i ilustracja niszczycieli dostarczanych do CB - http://www.bialenia.org.pl/?page_id=2956

Sylwetkę dorobię... w końcu to nieco inny wariant niszczyciela używanego w RB czyli typu D-80 czyli łatwa robota. Można by go uznać za wariant D-80B ("brodryjski") i inaczej zwany (brodryjsko) jako D-990. Coś jak niszczyciele typu Kidd w realowym USA (te rozwinięte z typu Spruance, które miały pójść do Iranu, a po rewolucji zostały przejęte przez USN... obecnie jeszcze chyba pływają w składzie marynarki wojennej Tajwanu). D-990 to wzorzec z reala niszczycieli dla Korei Południowej typu Sejongdaewang-Ham - które są rozwinięciem amerykańskiego typu Arleigh Burke, będącym wzorcem dla naszych niszczycieli D-80.

W zasadzie można by zrobić tak, że jakiś się zachował... niedostarczony przed upadkiem Brodrii. Można by go wcielić do MW RB pod nazwą ORB Brodria. Kultywowałby tradycje brodryjskiej marynarki, a służyli by na nim marynarze z terenów Anatolii Brodryjskiej. Zresztą masz tam zatokę i port - można by zrobić tam punkt bazowania MW i tam ten okręt mógłby stacjonować. Dołożyło by się ze dwa okręty patrolowe i byłaby to obrona morska południowo-wschodniej Anatolii.

Wiadomości w tym wątku
Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 25-05-2019 16:07
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 25-05-2019 17:09
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 25-05-2019 17:47
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 25-05-2019 19:19
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 25-05-2019 19:53
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 25-05-2019 21:10
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 06:48
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 08:49
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 26-05-2019 12:46
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 13:24
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 17:11