• 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[OTWARCIE] Czy współczesny dyskurs mikroświata jest jedynym możliwym?
@Andrzej Płatonowicz Ordyński -> Każda może kreować samą siebie. Nie musimy koniecznie robić specjalnej narracji (choć Tarjaturunenat Tuolelenkki jest krajem futrzaków i tylko oni mogą uzyskać obywatelstwo), ale nie widzę, czemu każdy miałby brać pod uwagę narrację wiodącą. Jako autokreatorzy swojego jestestwa jesteśmy jedynym i ultymatywnym autorytetem co do jego treści. To zaś, w jakich warunkach przyszło nam ją uzewnętrzniać, mniej lub bardziej fabularnie, to też nasz wybór.

@Ronon Dex ->Nie wiem TBH, ale można mnie - choć nie piszę za bardzo o tym - uznać za prekursorkę; zasadniczo moja fursona jest z kosmosu właśnie; Tuoleleńczycy* posiadają wysoce zaawansowaną technologię, włączając w to podróże międzywymiarowe (patrz Mikra) i nie muszą działać na tych samych zasadach, co reszta v-świata.

*1. W zasadzie jestem sama, ale wiele państw ma fabularnie wielu obywateli. Jest to często, niesłusznie mam wrażenie, wyśmiewane - ale jednak słuszne. Mikrańczycy w dużym stopniu poza Discordami przenieśli się na wiki. Ich państwa na Pollinie zostałyby uznane za jakieś fantazyjne emanacje dziwnych pomysłów kilkuletnich trolli, co to nic tylko by na wiki spamowali. Niestety tutaj stawiamy bardziej na aspekt społeczny, aniżeli na samą fabułę i rozwijanie własnego pomysłu. I dlatego potem mamy jojczenie że OLABOGA NASZ KRAJ MA 20 OBYWATELI KIEDYŚ TO BYŁO DOBRZE, JEST KRYZYS, MIKROŚWIAT UPADA CO JA ZROBIĘ JAK MAM ŻYĆ TOWARZYSZU ŻENADA...
2. It's a bit trickier - ona jest władczynią [ choć bez oficjalnego przekazania] państwa będącego rodzajem federacji z lukrem monarchiopodobnym; Tuolelenkka to po prostu planeta-stolica - jej lud, co do zasady wymarły poza nią to Oszroejkianie - ale jako że moja fursona jest dosyć OP i może w sumie wszystko (tylko jej się nie chce), to może modyfikować inne organizmy "przysposabiając" je genetycznie do swojego gatunku.
Tak, lubię zarówno twarde sf, jak i takie pomieszane z (pseudo?)magią.

p.s. tak, nie mogę cytować na forum RB
(-) mgr net Ola Kaarina Isadora Helyanve van Hälsing-Scraw de Cubalibre-Adamas et Marcjan-Chojnacka

Kwestorka w Baridasie, Cesarzowa Tuolelenkki, Dziedziczka Tirecji, Arcyksiężna Egerloon, Diuczessa Jajeczka, Baronowa Sint Arco, Hrabina Litawy, Szlachetna Dama w Ardemii, Lady Admiralicji.

Wiadomości w tym wątku
RE: [OTWARCIE] Czy współczesny dyskurs mikroświata jest jedynym możliwym? - przez OlaChojnacka - 07-10-2021 15:54

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości