25-05-2019 21:10
Cytat:Anatolia Brodryjska to około 27 tys. km2
Czy przypadkiem nie więcej? Dokonując obliczeń według Twoich map, to powierzchnia lądowa wychodzi mi ok. 110 tys. km2. Czy dobrze liczę?
Kwadrat podstawowy to 500x500 pikseli. Kwadrat pomocniczy to 125x125 pikseli. Jeden piksel to 500 metrów, czyli 125 pikseli to 62 500 metrów, czyli 62,5 kilometrów. Zatem powierzchnia kwadratu pomocniczego wynosi 3902,25 km2.
Upraszczając nieco - Anatolia Brodryjska składa się z 3 mniejszych kwadratów składających się 9 kwadratów pomocniczych każdy. Łącznie to 27 kwadratów pomocniczych, czyli 3902,25 km2 x 27 = 105468,75 km2. Do tego należy dodać jeszcze 3 kwadraty pomocnicze na południu nie wliczone do działania, ze względu na fakt, że są częściowo podzielone między wodę i ląd, ale tak czy siak jest to dodatkowe ok. 5 tys. km2.
Jeżeli jest inaczej, to proszę mnie oświecić. Może źle przeczytałem mapę, wtedy będę musiał zrobić korektę danych w innym poście...
Cytat:Tyle, że byłby to logistyczny nonsens...
Rozumiem, że dążymy do unifikacji sprzętu ze względu na korzyści logistyczne, ale wprowadzenie kilkuset innych sztuk techniki do dużej, jak sam wspomniałeś, bialeńskiej armii moim zdaniem nie zrobi większej różnicy, a na pewno z narracyjnego punktu widzenia będzie ciekawsze niż "tłuczenie" wszystkiego według tego samego schematu.
Zresztą... z reala można czerpać wiele przykładów, jak różnorodny może być sprzęt wojskowy w ramach jednej armii kraju, który w zasadzie jest jednolity etnicznie (np. Polska). Tam to dopiero mają logistyczny nonsens...
A u nas? Wprowadzenie jednej, nieco innej sprzętowo dywizji (w kraju różnorodnym pod względem etnicznym) będzie miało przede wszystkim walor narracyjny. Wojny toczyć nie będziemy, więc na pewno nie będzie to dla nas wielka strata.