• 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens?
Ametyst Faradobus napisał(a):Kosmos to jest tu takim dobrym buforem - jako, że w świecie realnym wiemy o nim nadal stosunkowo niewiele to w świecie wirtualnym możemy na tym właśnie polu dokonywać skoków do przodu bez ryzyka popadania w absurdy.
I tutaj pewne kierunki wyznacza nam znan literatura/kinematografia Sci-Fi... weźmy za przykład znany serial (moim zdaniem jeden z lepszych w tym gatunku) czyli Stargate (SG-1/Atlantis/Universe). Rządy prowadzą za pośrednictwem wybranych sił wojskowych operacje w kosmosie, na pewnym etapie mają statki kosmiczne docierające do innej galaktyki, ale to "normalne społeczeństwo" jest niewtajemniczone. Ich życie biegnie "jak dawniej"...

Do wykorzystania dla pogodzenia trendu fantastycznego i odrealowego. Życie w wirtualnych państwach toczy sie jak obecnie, a oprócz tego istnieje coś o czym społeczenstwo (w naszym przypadku wirtualne/narracyjne) nic nie wie.

m².r napisał(a):Mi się taki restart, nieskromnie mówiąc, bardzo podoba.
Cieszy mnie to... czyli odosobniony nie jestem.

m².r napisał(a):Pytanie- jak podejść do medium. Kiedyś już o tym komuś wspominałem, ale widzę tu dwa kierunki: inżynierów świata - tworzenie planet, historii, etc. oraz osoby, które w świecie "żyją" wedle jakichś ustalonych zasad. I teraz pytanie: czy zabawa powinna być np. czysto forumowa (bo to już znamy), czy może bardziej w formie SCP-wikipedystycznej (katalogujemy tam w miarę prosto wiedzę o świecie, w ramach zabawy możemy pokusić się czasem o jakieś interakcje między postaciami). Bo jeżeli prowadzimy to jako RPG - musi mieć on jasno ustalone zasady. Jeżeli tworzymy jakieś tam uniwersum, gdzie każdy robi to, na co ma ochotę - a więc takie SCP - to sens zabawy jest totalnie inny.
Tutak musimy znaleźć jakiś dobry kompromis... pomiędzy "inżynierami świata" (do których chyba bym się zaliczył), a tymi, którzy wolą styl RPG (chyba np. Andrzej). Moim zdaniem da się to pogodzić, zresztą to się może przenikać. Kwestia uzgodnienia szczegółów... najważniejsze czy znajdziemy odpowiednią grupę chętnych by zacząć. ja sie na to piszę... Ty chyba też, pytanie kto jeszcze.

Generalnie w kwestii latania po v-wszechświecie, to rodzi mi się w głowie pomieszanie różnych wzorców ze znanego Sci-Fi, tak by nie naśladować dokładnie czegoś już wymyślonego (choć można z tego czerpać wzorce i inspiracje). W mojej wizji może być zarówno staek "pradawnych" z SGU, a obok niego ten dziwny z Serenity czy inne z jakiegoś Star Treka, Star Wars'ów etc.

Wiadomości w tym wątku
RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - przez Ronon Dex - 09-10-2021 18:36

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości