• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzeum Armii Brodryjskiej
Cytat:Stworzenie brygady OT (pomysł utworzenia dywizji odpada ze względu na wyjaśniony problem z rozmiarami Anatolii Brodryjskiej), która będzie posiadać brodryjskie mundury, tradycje i sprzęt będzie zdecydowanie bardziej ciekawe, niż utrzymywanie wszystkiego według jednego wzorca.

Tylko jeśli brodryjskie mundury, tradycje, sprzęt itd. - no to powstaje coś w rodzaju formacji emigracyjnej. Przecież napisałem, że nie mam nic przeciwko temu... tylko potrzebna jest na to zgoda Prezydenta i pewnie jakiś akt prawny. Z mojej strony nie ma problemu, a nawet jestem za.

Można też zrobić to w formie formacji najemniczej... Taki brodryjski "Blackwater"? Podpisze się po prostu kontrakt pomiędzy SZ RB i Tobą - i po problemie. Sami kupujecie swój sprzęt, opłacacie ludzi i SZ RB nie wnikają... Poza jednym - na terenie RB jesteście podporządkowani D-cy SZ RB, z którym podpisujecie kontrakt.

Ja nie jestem przeciwny abyś sobie tworzył jakieś formacje - po prostu chcę zachować wypracowany przez lata i sporym nakładem pracy wizerunek SZ RB. Trzeba wypracować odpowiednie założenia i "kwity", aby to miało ręce i nogi.

Czyli mamy dwie koncepcje: wojska migracyjne (tutaj musimy mieć zgodę Prezydenta) lub formacja najemnicza (tutaj wystarczy podpisanie kontraktu)... co najwyżej zrobi się jakąś poprawkę do ustawy o SZ RB pozwalającą na kontraktowanie takich formacji.

Cytat:Ja bym wręcz poszedł jeszcze dalej i dał możliwość posiadaczom lenn tworzenia własnych oddziałów OT, które będą miały sprzęt i tradycje charakterystyczne tylko dla danego lenna. Można by w ogóle zmienić koncepcję wojsk Obrony Terytorialnej i nadać im charakter właśnie "wojsk lennych".

A to jest akurat bardzo ciekawy pomysł... Lenne odziały samoobrony czy jakoś inaczej nazwane (coś się wymyśli). Byle nie OT bo wojska OT już mam, ściśle wg norm SZ RB i będące elementem SZ RB.

Co więcej... takie siły samoobrony mogli by sobie ludzie tworzyć całkowicie dowolnie czasowo. Komuś się podoba coś z przeszłości to przecież w jego lennie mogą nawet mundurach "napoleońskich" i karabinami skałkowymi chodzić.

Nawet mam pomysł na nazwę... chyba najadekwatniejszą: "Gwardia Lenna".

Gwardia Lenna Lodra Iwana Pietrowa - to brzmi dumnie... Smile

W zasadzie mogłaby być niezależnie od tej formacji emigracyjnej/najemniczej... bo to dwie różne sprawy. Jedno mógłbyś mieć nowoczesne i praktyczne, a drugie klimatyczne.

Cytat:Przecież rozmawiamy o wojskach Obrony Terytorialnej, a nie o głównym trzonie SZ RB... Jak sama nazwa wskazuje - OT służą do obrony danego terytorium, czyli ograniczają się do działania na określonym terytorium. Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby z wojsk OT uczynić właśnie "prywatne armie", zarządzane przez posiadaczy ziemskich, wyposażone w swój sprzęt, sprawdzony na danym obszarze, ale jednocześnie podległe Dowództwu SZ RB.
No cóż... akurat wojska OT w SZ RB to coś w rodzaju dawnego OTK czy USNG, a nie "pospolite ruszenie" czy "prywatne armie".

Ale nic nie stoi na przeszkodzie by jakieś gwardie lenne powstawały - tutaj jestem za. Po prostu odpowiednio to nazwiemy i umiejscowimy prawnie. Da się... nie widzę problemu.

Cytat:Przecież to by było ciekawe i na tym można by oprzeć narrację SZ RB. Dowództwo zajmuje się wojskami operacyjnymi, a posiadacze lenni swoimi oddziałami OT (no i ewentualnie są w pewnym stopniu kontrolowani przez Dowódcę SZ RB, żeby nie przesadzili z brakiem realizmu).

Proponuję przenieść tę dyskusję do WW UB. Może coś z niej ciekawego wyniknie...

No właśnie największą szansę na aktywizację dyskusji i ludzi w kwestiach wojskowych widzę właśnie w uniwersytecie. Dobrze wiesz, że niewielu będzie się chciało dłubać swoje gwardyjskie struktury, ale może więcej ludzi zainteresuje się dyskusjami na uniwersytecie.

Proponuję założyć temat dyskusyjny czyli zrobić "konferencje naukową" na temat możliwości tworzenia i pomysłów na gwardie lenne.

Myślę, że Lwa Wolnogradu warto by do tego wciągnąć... niech się też wypowie.

Cytat:O jakiej skali my w ogóle mówimy - o brygadach, góra dywizjach... To jest nic, jeżeli odniesiemy to do ogólnego rozmiaru SZ RB.
Temat do dyskusji... moim zdaniem powinno być to uzależnione od wielkości lenna oraz ilości posiadanych folwarków. Da się to na pewno jakoś uzgodnić.

Co więcej pewnie na stronie głównej dało by się zrobić zapewne jakiś dział, aby można je było odpowiednio ładnie zaprezentować.

Cytat:Co zaś się tyczy niszyciela. Możemy go wprowadzić. Nazwa ORP "Brodria" też jest w porządku, nie mam zastrzeżeń.

A do opisu okrętu chciałbyś coś dodać? Czytałeś? W takim razie niszczyciel pakujemy do MW RB... a jakieś mniejsze łajby to sobie może stworzysz w ramach gwardii lennej?

A z tym Muzeum? Robimy je niezależnie - na podstawie materiałów, które się zachowały? W sumie to nie ma nic wspólnego z tymi obecnymi Twoimi pomysłami. Muzeum to muzeum... zachowanie czegoś dla potomności. Nie sądzisz, że szkoda by było gdyby zaginęła pamięć i wizerunek dawnej armii brodrujskiej?

Wiadomości w tym wątku
Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 25-05-2019 16:07
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 25-05-2019 17:09
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 25-05-2019 17:47
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 25-05-2019 19:19
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 25-05-2019 19:53
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 25-05-2019 21:10
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 06:48
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 08:49
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Iwan Pietrow - 26-05-2019 12:46
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 13:24
RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - przez Ronon Dex - 26-05-2019 17:11