16-10-2021 14:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2021 14:50 przez Ametyst Faradobus.)
W ogóle mam taką refleksję, że zgodnie z naszą konstytucją ministerstwa i kancelarie mogą albo powinny być czymś na kształt kolegiów. Krótko mówiąc każdy zainteresowany powinien mieć możliwość uczestnictwa w pracach resortu, w którym czuje się kompetentny. Wydaje mi się, że my jako członkowie establiszmentu powinniśmy narracyjnie traktować to trochę jak w realu patrzy się na rady nadzorcze. Krótko mówiąc ja chętnie obejmę tekę spraw zagranicznych, ale jak wspomniałem - chętnie zajmę się także sprawami typowo kancelaryjnymi. Dodatkowo deklaruję też chęć zajęcia się, najlepiej wspólnie z kimś, koordynacją Poczty Bialenii.
Moja propozycja jest następująca: niech każdy resort poza kierownikiem (ministrem, czasem wiceprezydentem) posiada listę swoich "członków". Można nazwać ich sekretarzami stanu albo radcami. Każdy obywatel będzie mógł, za zgodą ministra lub prezydenta, wpisać się na listę resortu, który go interesuje, doradzać, uczestniczyć w dyskusjach i wykonywać niektóre zadania. Dodatkowo w przypadku ministerstwa spraw zagranicznych będę chciał zastosować taki system, że jego "członkami" będą z urzędu wszyscy aktualni ambasadorowie.
Moja propozycja jest następująca: niech każdy resort poza kierownikiem (ministrem, czasem wiceprezydentem) posiada listę swoich "członków". Można nazwać ich sekretarzami stanu albo radcami. Każdy obywatel będzie mógł, za zgodą ministra lub prezydenta, wpisać się na listę resortu, który go interesuje, doradzać, uczestniczyć w dyskusjach i wykonywać niektóre zadania. Dodatkowo w przypadku ministerstwa spraw zagranicznych będę chciał zastosować taki system, że jego "członkami" będą z urzędu wszyscy aktualni ambasadorowie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)