• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expose Prezydenta
Szanowni Obywatele,

Raz jeszcze chciałbym gorąco podziękować za powierzenie mi po raz kolejny obowiązków głowy państwa. Przez najbliższe cztery miesiące postaram się robić wszystko, co w mojej mocy, by jak najlepiej przysłużyć się Bialenii i Bialeńczykom. Na dobry początek kadencji chciałbym powtórzyć swoje plany i zamierzania. Nie będę zanudzał Was długim przemówieniem, ponieważ lepiej czas ten poświęcić na konkretne działania dla Republiki.

Dziś lub jutro ogłoszę skład i organizację pracy Gabinetu. Wiceprezydentem zostanie Iwan Pietrow, Minister Spraw Zagranicznych Ametyst Faradobus, a Ministrem Infrastruktury Ronon Dex. Wszyscy oni są ludźmi zasłużonymi i doświadczonymi, nie ma potrzeby ich przedstawiać. Są to mikronauci o wieloletnim doświadczeniu, wieloletni obywatele bialeńscy. W takiej sytuacji nie ma z mojej strony mowy o przewodzeniu im, a jedynie o delikatnej koordynacji pracy. Każdy będzie zajmował się tym, na czym najlepiej się zna. Jesteśmy otwarci na poszerzenie składu Gabinetu - wystarczy przedstawić nam pomysł na nowe ministerstwo lub kancelarię. Można też włączyć się w prace którejś z istniejących kancelarii. Każdy Bialeńczyk jest mile widziany.

Jeśli chodzi o politykę wewnętrzną, mam dwa główne cele, o których już mówiłem - rozpoczęcie budowy nowej stolicy oraz przemiana Rady Republiki w obieralny bezpośrednio Senat. Nie są to zmiany przełomowe, ale liczę, że będą to drobne zmiany na lepsze. Budowa nowej stolicy jest początkiem odświeżania formuły państwa - Bialenia z nieokrzesanego tygrysa Mikroświata nieuchronnie zmienia się w jedno z wiodących mocarstw. Z kolei powołanie Senatu ma służyć aktywizacji politycznej Republiki.

Cele polityki zagranicznej są proste. Po pierwsze, integracja nordacka na tyle, na ile będzie to możliwe i o ile nie będzie to zagrażało naszej racji stanu. Po drugie, współpraca z sensownymi, nieagresywnymi mikronacjami - Dreamlandem, Leocją, Rzecząpospolitą Obojga Narodów, Teutonią i innymi. Doktryna naszej polityki zagranicznej opiera się na przeciwdziałaniu sarmackiej hegemonii oraz budowaniu mikroświata wielobiegunowego, w którym Bialenia wraz Nordatą byłaby jedną z najważniejszych sił. Chciałbym także, aby kwestia promocji przeszła ze słów do czynów.

Bialenia znajduje się w dobrej sytuacji i nie jest potrzebna radykalna zmiana. Prezydent Faradobus był dobrym gospodarzem, godna szacunku jest też praca innych Bialeńczyków w ostatnich miesiącach - Ronona Dexa, Iwana Pietrowa, Karola Medycejskiego, Marka Bajtusia i innych, mniej widocznych, ale bardzo potrzebnych obywateli. Chciałbym ponownie włączyć się do tego grona, do hufca budowniczych Bialenii. Wspólnie możemy uczynić naprawdę wiele. 

Dziękuję serdecznie za uwagę.

Wiadomości w tym wątku
Expose Prezydenta - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 17-10-2021 20:21
RE: Expose Prezydenta - przez Ametyst Faradobus - 17-10-2021 20:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości