• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kompania Reprezentacyjna Sił Zbrojnych Bialenii
Piotr Pawłow napisał(a):Towarzyszu Marszałku co sądzicie o takim podziale? 
Co do szyków i kwestii ceremonialnej to zdaję się na fachowca w tej dziedzinie... choć zarówno realowy stopień miałem wyższy, jak i staż służby wielokrotnie wyższy to przyznam, że takie kwestie nie były moja dziedziną i wręcz wykręcałem się z tego jak tylko mogłem ("spełniałem" się raczej szkoląc np. z taktyki czy strzelania, a nie musztry).

Natomiast mam jedną uwagę związaną z organizacją naszych Sił Zbrojnych, co wpływa na liczebność tych pododdziałów - mamy cztery rodzaje wojsk, a nie trzy. Korpus Kosmiczny jest od jakiś dwóch lat odrębnym rodzajem wojsk i to obecnie mocno rozbudowanym, a więc należy liczyć "razy cztery".

[Obrazek: 3_29_10_21_5_33_45.png]

Jakby co to tutaj jest temat dotyczący mundurów... moglibyśmy wspólnie go kiedyś, w wolnym czasie dokończyć i opracować obok ceremoniału, również przepisy ubiocze.

PS. Przy okazji pytanko... w przypadku szyku "małego" kolumna będzie trójkowa czy czwórkowa? Ja już 15 lat na emeryturze, a ponadto Ty jesteś fachowcem w tej dziedzinie - ale czy czasem szyk krótszy jak szerszy (trzy czwórki w tym przypadku) nie wygląda "słabo"? Nie wiem... ja osobiście unikałem tego i w przypadku, gdy z jakiś nietypowych przyczyn (no... czasem tak bywało, że z 30-osobowego plutonu "tyle zostało") musiałem prowadzić tylko około 12 ludzi to raczej stosowałem właśnie szyk trójkowy. Tyle, że wtedy trzeba stosować przejście na szereg w szyku rozwiniętym.

Wiadomości w tym wątku
RE: Kompania Reprezentacyjna Sił Zbrojnych Bialenii - przez Ronon Dex - 29-10-2021 04:42

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości