30-10-2021 11:24
Piotr Pawłow napisał(a):W każdym razie najważniejsza jest dla mnie ta stójka.Jeśli chodzi o ten element to mam "mieszane uczucia", ale jeżeli chodzi o real, a nie tworzenie mundurów mikronacyjnych, bo sam mundur ze stójką wprowadziłem w gwardiach Razorna i Lisendorff.
![[Obrazek: 3_16_08_20_12_01_21.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_16_08_20_12_01_21.png)
Argument z żołnierzem, który ubrał krawat od munduru Sił Powietrznych, do munduru Wojsk Lądowych jest chyba mało trafiony - pewnikiem to jakaś "batalionowa oferma" była, bo sam nosiłem wiele lat mundur (akurat Sił Powietrznych) i krawat miałem zapasowy (zresztą nie tylko). Ja tam w realu ani ze stójką, ani z tymi śmisznymi rogatywkami probelmu nie miałem - lotnictwo tradycyjnie nosiło i nosi bluzę "pod krawat" oraz okrągłe czapki garnizonowe. Tak było od początku odrębnego umundurowania lotniczego w Polsce... czyli od lat 30-tych, bo dopiero wtedy wprowadzono odrębny mundur, a nie odmianę munduru wojsk lądowych, różniąca się w sumie głównie kolorem otoku na czapce.
Jak dla mnie może być stójka, zresztą chcąc stworzyć mundur w stylu "retro" jest to nieodzownym elementem.
Piotr Pawłow napisał(a):Tu troszeczkę się mylicie jeżeli chodzi o to na czym chciałbym się wzorować, wzorzec rosyjski został podany głównie dlatego, że sam znający ten rodzaj służby wiem, że krawaty i podążanie za modą jest błędne.Ja akurat do razu zorientowałem się, że chodziło Tobie raczej o styl, a nie rosyjski wzorzec...
Jak najbardziej aprobuję zarówno stójkę, jak i wyłogi - bez względu na to czy zdecydujemy się na przełom XVIII i XIX wieku, czy jak proponuje Ametyst na okres nieco późniejszy (chyba podobny jak to przyjęliśmy dla paradnego munduru w Rzeszy). Mogę się zgodzic na odstąpienie od "okresu napoleońskiego", choć tamte mundury uważam za najładniejsze wizualnie, ale to kwestia gustu.
A co sądzicie o wzorcu takim, jaki nam wyszedł przy pracach (wespół z Ametystem) nad paradnym mundurem Rzeszy?
![[Obrazek: 3_23_08_20_8_25_07.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_23_08_20_8_25_07.png)
Oczywiście zmieniłby się nieco krój np. kształt wyłogów, kolorystyka oraz oczywiście nakrycie głowy, bo pickelhauba całkowicie zamierzenie miała być charakterystyczna dla formacji Rzeszy Bialeńskiej.