02-11-2021 15:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2021 15:05 przez Stanisław Dmowski.)
Mam takie nieodparte wrażenie, że im więcej dyskutuje się o integracji nordackiej, tym jej perspektywa bardziej się oddala. Istna sztuka dla sztuki! Zbierze się kilka osób, w przemówieniach padną oczywiście sążniste zapewnienia, jak to bardzo potrzebne dla nas w tym czasie jest się łączyć, po czym delegacje rozjadą się do siebie i wszystko jest po staremu. Warto porzucić wizję połączenia w jeden organizm wszystkich państw kontynentu a skupić się na jeszcze większym zacieśnianiu relacji bilateralnych z tymi państwami regionu, które coś sobą reprezentują i mogłyby do mającego powstać w dalekiej przyszłości "związku państw kontynentalnych" dołożyć wartość dodaną. Mam tu na myśli choćby Winkulię, kraj będący prawnym spadkobiercą Federacji Nordackiej, który w toku swego istnienia zrzucił z siebie chodzące za poprzednim tworem bardzo negatywne odium i udowodnił swą przydatność na arenie mikronacyjnej ciekawymi narracjami, twórczymi artykułami prasowymi itd. Zamiast utopijnych pomysłów tworzenia molocha warto zacząć/kontynuować organizowanie turniejów sportowych, inicjatyw kulturalnych naprzemiennie w różnych państwach regionu (na dobry początek). A co przyszłość przyniesie to się zobaczy.
Co się tyczy zaś powyższej dyskusji o forumowych kolorach, można to skwitować oklepanym: "o gustach się nie dyskutuje". Dla zdrowia oczu i ogólnego komfortu korzystania z forum oczywiście należy iść raczej w barwy stonowane, lekkie i uspokajające. Jednak jeśli ktoś lubi czerń? Nie mój cyrk, nie moje małpy. Zresztą, jeśli w tak błahej sprawie jeden z przedmówców (przywódca państwa nordackiego dodajmy) nie wytrzymuje pojedyńczego głosu krytycznego i struga z siebie ofiarę w stylu "Niemcy mnie biją", swoim zakompleksieniem szczyci się na własnym forum, dopinając do sygnatury na swym forum słowa krytyki niczym indiański skalp to co będzie, gdy przyjdzie do rozmów integracyjnych o tym, kto ma zarządzać forum, jak ma wyglądać wspólne sądownictwo i tym podobne sprawy? Czarno to widzę.