07-11-2021 19:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2021 19:59 przez Jarek Wawrzyniak.)
(07-11-2021 14:34)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Wszystkie mapy znajdują się tutaj.
Co do zawierania umów międzynarodowych to pamiętajmy wszyscy o art. 4 umowy stowarzyszeniowej. W ogóle jeśli chodzi o politykę zagraniczną to ona nie powinna być teraz czymś co powinno zajmować nasze głowy, bo musimy uporządkować sytuację wewnętrzną.
Ok, dzięki za info.
Jasne że polityka zagraniczna to nie temat pierwszorzędny, bądź co bądź buduje się ją cały czas. Pisałem jakby ogólnie jak bym widział początki naszej państwowości.
(07-11-2021 13:38)Adalbert Trockengrub napisał(a): A ja nie wiem, czy odwracanie się na inne nacje to zdrowe podejście. Sam nie mam dobrych wspomnień związanych z Dreamlandem, czy Sarmacją, ale czy to oznacza, że jakiekolwiek "próby" współpracy z nimi mamy odrzucać z góry?
Co do sojuszowania się, to lepiej tworzyć je z mniejszymi nacjami, zawsze są one "chętniejsze" do tego rodzaju interakcji. No i nie będą na nas patrzeć spode łba... Albo osrać ich wszystkich i działać selbständig, keine Allianzen, keine Freundschaften, nur Interessen.
A co do map Suderlandzkich, można gdzie znaleźć jakie starsze?
Po prostu uważam, że nie można tworzyć współpracy z Państwami, których władza autorytarna tak pod względem społecznym jak i prawnym. To podkopuje mocno zaufanie do tych Państw, by nie powiedzieć o braku zaufania. I tu nie chodzi o osobisty stosunek do jednostki czy Państwa Sarmacji czy Dreamlandu.