• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miasto Lenne Jaruzelima - Centrum Kultu Generała
[Obrazek: Obraz.png]

Właściwą rocznicę proklamowania Republiki Bialeńskiego Gospodarz lenna postanowił spędzić z mieszkańcami Jaruzelimy. Przed Ołtarzem Generała Jaruzelskiego odbyła się zmiana warty oraz uroczystość złożenia kwiatów. Profesor Ametyst Faradobus z okazji wejścia do kurii elektorskiej nagrodził najbardziej zasłużonych i lojalnych mieszkańców poleskich dóbr, a także wygłosił przemówienie, w którym podzielił się historyczną refleksją.

Dzisiaj mamy Święto Republiki. Bialenia została republiką w 2012 roku. Tatuś w 2012 roku walczył, odzyskał Bialenię, niepodległość... i Patrona i Generała Jaruzelskiego, Wielkiego Sternika. Szedł ramię w ramię. Armia Do Ukarania Krawaciarzy walczyła, Bialeńskie Bojówki Faradobusów, Gwardia Rzeszy – razem walczyli z wojskiem bialeńskim. Odzyskanie niepodległości. Odzyskanie, aby Bialenia była na mapie. I szedł razem mój towarzysz – Wielki Sternik. On walczył. Tak – w 2012 roku. I w 2015. Dwie wojny przeżył tatuś – pierwszą wojnę domową i drugą. Wielki Sternik zasadzał flagę bialeńską z sokołem na Zgromadzeniu Narodowym! Na tym gmachu Zgromadzenia, bo to kiedyś nie był parlament tylko budynek Prezydenta Republiki – Marszałka. On był zniszczony, ale na gruzach zasadził, stanął i Tatuś obok i razem śpiewali. Żołnierze stali z karabinami! A Tatuś w kawalerii służył, na koniu jeździł (obok Patrona). Ciągnął armaty, nie armaty dla wojska końmi, bo kiedyś koniami ciągali!

Mamy święto podwójne – budzimirystyczne i państwowe. Marsz dla Republiki. Będziemy szli, ja będę szedł w marszu razem z Miecznikiem Portu Arthurberg, bo mamy wspólnego przeciwnika.  
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Miasto Lenne Jaruzelima - Centrum Kultu Generała - przez Ametyst Faradobus - 15-11-2021 11:54
RE: Miasto Lenne Jaruzelima - Centrum Kultu Generała - przez Iwan Pietrow - 13-12-2021 22:08

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości