• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Historia uzbrojenia - wykład 1
Cytat:Czy opisanie aż 3 rodzai moździerzy radzieckich, jest spowodowane uwielbieniem do radzieckiego oręża?

Raczej zainteresowaniem i to nieco bardziej ogólnym czyli uzbrojeniem strzeleckim i lekką bronią wsparcia ze szczególnym uwzględnieniem I połowy XX wieku.

Przy nie opisałem 3 rodzajów radzieckich moździerzy, ale jeden - czyli moździerz kompanijny. To był w zasadzie jeden moździerz, który podlegał kolejnym modernizacjom w toku użytkowania. Wybór tego moździerza uzasadniłem - był to najlepszy moździerz kalibru 50 mm w owych czasach. Po prostu nie sposób było w jednym wykładzie opisać wszystkich wymienionych... trzeba było dokonać wyboru. No to logicznym było wybrać najlepszego i najdoskonalszego ówczesnego reprezentanta. Przy okazji tematyka broni rosyjskiej i radzieckiej jest o tyle ciekawa, że mało znana - literatura zachodnia jest pełna błędów w tej materii, nasza wcale nie lepsza, a pomimo bogatego dzisiaj dostępu do literatury "z epoki" to ze względu na nieznajomość rosyjskiego u młodego pokolenia (nas uczono go w szkołach obowiązkowo... a obecnie dla większości cyrylica to jak dla mnie chińskie znaki) trudno dociera się niektórym do rzetelnej wiedzy w tym temacie.

Na tej samej zasadzie gdyby robić wykład o moździerzach średnich należałoby opisać dogłębnie na pewno moździerze francuskie kalibru 81 mm - bo to właśnie w firmie Brandt doprowadzono konstrukcję moździerza Stokesa do etapu, że stał się wzorcem dla późniejszych konstrukcji, a w zasadzie przez kolejne lata powielano te rozwiązania, a różnice konstrukcji lokalnych produktów były bardzo niewielkie.  I też w tym przypadku należałoby opisać kolejne modele czyli zarówno Mle 1918, jak i Mle 1927 oraz Mle 1931 (Mle 27/31) jako rozwój broni.

Cytat:Jaką role odgrywały moździerze w Bialeni? Czy użyto ich podczas jakiejkolwiek wojny

Nie prowadziliśmy wojen. Zresztą w warunkach v-świata to raczej trudno takowe prowadzić.

Cytat:Czy oprócz Bialeńskich Sił Zbrojnych, to czy posiadają ten bialeński typ moździerza inne mikronacyjne państwa?

Nie wiem...

Wiadomości w tym wątku
Historia uzbrojenia - wykład 1 - przez Ronon Dex - 01-06-2019 09:40
RE: Historia uzbrojenia - wykład 1 - przez Ronon Dex - 01-06-2019 10:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości