• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mikrozofia
 [Obrazek: 3_18_10_20_5_01_04.png]
S E N A T  ‧  U N I W E R S Y T E T U  ‧  B I A L E Ń S K I E G O

debata: sprawa mikrozofii

Szanowne Państwo, Kuleżanki i Kuledzy,

w dniu dzisiejszym nasz Konduktor, kulega profesor Ordyński zwrócił się do mnie z prośbą o utworzenie Wydziału Mikrozofii. Samą ideę odrodzenia jednostki zajmującej się tą dyscypliną uważam za słuszną i cieszę się, że Kulega Profesor chciałby nadal rozwijać tę ścieżkę. Mam jednak kilka uwag:

1. Zgodnie ze Statutem UB wydział jest to jednostka prowadząca kształcenie w co najmniej dwóch dyscyplinach. Jak rozumiem ów nowy Wydział miałby prowadzić studia tylko w zakresie mikrozofii?
2. W chwili obecnej na UB istnieje Wydział Nauk Społecznych. Dublowanie i mnożenie wydziałów trochę mi się nie widzi i może powodować zamieszanie.

W odpowiedzi Kulega Prezydent Profesor Ordyński wykazał, że mikrozofia jest w gruncie rzeczy nauką interdyscyplinarną. W związku z tym skłoniłem się ku propozycji, aby utworzyć nie wydział, ale samodzielni (niepodlegający żadnemu wydziałowi) Instytut Mikrozofii. Instytut jest bowiem w naszym obecnym systemie taką jednostką, która prowadzi kształcenie w jednej dyscyplinie. Jeśli zaś okaże się, że w nowej jednostce zostaną otwarte kolejne kierunki - wówczas będziemy mogli myśleć nad podniesieniem jej do rangi wydziału.

Postanowiłem wykorzystać tę kwestię, aby po raz pierwszy zwołać posiedzenie Senatu i zasięgnąć głosu ogółu środowiska. Do wypowiedzenia się zachęcam oczywiście samego Profesora Ordyńskiego.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
Mikrozofia - przez Ametyst Faradobus - 20-11-2021 12:53
RE: Mikrozofia - przez Ametyst Faradobus - 20-11-2021 13:19
RE: Mikrozofia - przez Ametyst Faradobus - 20-11-2021 17:54
RE: Mikrozofia - przez Ametyst Faradobus - 20-11-2021 19:09
RE: Mikrozofia - przez Ametyst Faradobus - 22-11-2021 10:56
RE: Mikrozofia - przez Ametyst Faradobus - 23-11-2021 14:37

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości