• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Esej "Prawica w Republice Bialeńskiej"
Prawica w Republice Bialeńskiej
Wstęp

Republika Bialeńska, której ośmioletnia działalność cechuje się brakiem, a wręcz zanikiem aktywności partii prawicowych, dlaczego? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie na podstawie dyskrecji habilitacyjnej Prezydenta Republiki Andrzeja Płatonowicza Ordyńskiego, którą sporządził w roku 2014.

Partyzantka Komunistyczna

Czym była? Oczywiście jest to zbiorcza nazwa na wszystkie organizacje lewiecowe, robotnicze, których działanie przypada na okres "Okupacji Bialenii" mający miejsce od 20 czerwca 1940 do 8 grudnia 1945. W poczet tych formacji wchodzą kolejno Zbrojny Front Ludowy, Robotniczo-Chłopska Siła Zbrojna oraz Bialeńska Armia Ludowa, a poza nimi kilka pomniejszych, które także miały wpływ na wygląd całego tego konfliktu i wyzwolenie Państwa Bialeńskiego. W pracy Profesora Ordyńskiego pojawia się także wzmianka, a raczej duży punkt dotyczący Brygady Ajszburskiej, która miała słynne miano "młot na monarcho faszyzm". Oprócz nich pojawiły się Czerwone Szeregi skupiające młodzież bialeńską biorącą udział w walce z okupantem.

W imię Czerwieni

Jest to słuszne hasło, które może być spokojnie użyte w tym momencie, gdyż zauważmy jak kończą wszystkie prawicowe partie w Bialenii? Cały kraj opierał się zawsze z tego co pamiętam na partiach lewicowych, centrolewicowych, rewolucyjnych i centrowych, a dlaczego? Spójrzmy teraz na wspomnianą wcześniej partyzantkę komunistyczną liczącą tak wiele formacji i tak wielu ludzi, czyżby niechęć narodu do prawicowych zmian jest spowodowana historią? Walką z monarchofaszyzmem? Jesteśmy teraz w stanie się głównie domyślać, chociaż wydaje mi się, że historia tego kraju pokazuje, że prawica nie za bardzo nadaje się do rządzenia w nim. Same lewicowe, czy też centrolewicowe partie radzą sobie bardzo dobrze i są głównym wyborem Polityków Bialeńskich. Oczywiście były prawicowe partie tak jak Zielony Świt von Lisendorffa, która i tak nigdy nie była jakąś główną opcją na scenie politycznej, lecz pełniła funkcję zapychacza dziury poglądowej.

Republika Socjalistycznej Bialenii

Kolejny okres Państwa Bialeńskiego, w którym władzę trzymali "czerwoni" przy współpracy z monarchistami na czele z Lordem Adamem Krauzem, który ostatecznie został pokonany ponownie przez Wojska "Czerwone". Po wyparciu wojsk Sarmacji, postanowiono, aby dopuścić tylko lewicowe partie do wyborów, który krok ciągnie się po dziś dzień za naszym krajem, chociaż nie tak jak ma to miało to miejsce wcześniej. Bardziej w taki sposób, że obywatele Bialenii bardziej ufają lewicy, niżeli prawicy, która współpracowała z Sarmacją, a ta przed długi czas była uznawana za wroga naszego kraju. Tutaj też pytanie na inny wątek, czy Prawica Bialeńska zawsze musi być prosarmacka? Ale to pytanie pozostawię na kolejne moje wywody. 

Podsumowanie

Mając pogląd na te najważniejsze aspekty historii Bialenii oraz biorąc pod uwagę antysarmackość Bialenii jestem przekonany, że wpływ czerwonych partyzantów, a także Republiki Socjalistycznej Bialenii po dziś dzień oddziałuje na mentalność narodu, który nie chce tracić niezależności. Tutaj też pojawia się postać pana Burbona, który także nie był przedstawicielem lewicowych ugrupowań, który swoją prosarmackością starał się się pozbawić wolności naród Bialeński. Mam nadzieję, że mój promotor Profesor Ordyński pochyli się nad moją pracą i przedstawi swoje kontrargumenty dla których moje twierdzenia mogą być błędne.

Bibliografia
Profesor Ordyński dysertacja habilitacyjna 16 kwietnia 2014 r.
[Obrazek: FlYScNM.png]

Wiadomości w tym wątku
Esej "Prawica w Republice Bialeńskiej" - przez Piotr Romanow - 12-12-2021 18:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości