12-12-2021 16:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2021 16:56 przez Ametyst Faradobus.)
(12-12-2021 16:44)Salvador Estela Sonnero napisał(a): 2. Co do prowadzenia przedmiotów nietypowych, czy też unikalnych dla danego państwa, to odmawianie tej możliwości jego założycielowi nie wydaje mi się dobrym stanowiskiem. Oczywiście warsztat historyczny zawsze się przyda i będzie nieocenionym wsparciem, ale za prowadzeniem przedmiotu przemawia argument "z autorytetu". Przy opisie studiów historycznych można wyraźnie wyeksponować, że chodzi głównie o naukę warsztatu naukowego. Swoją drogą, jest to w mojej ocenie całkiem dobry temat na konferencję.
Wie Towarzysz, ja też nie znam się na wojskowości tak jak na przykład Ronon, więc mimo bycia zwierzchnikiem sił zbrojnych ZSKHiW wiedzę z tego zakresu poszerzam na UB pod okiem Ronona właśnie, a nie tworzę na siłę szkół wojskowych w ZSKHiW i nie mianuję się tam profesorem nauk wojskowych. Na tej samej zasadzie na UB nie mamy rozwiniętych nauk ścisłych, bo my się po prostu na tym nie za bardzo znamy.
Każda mikronacja ma wśród obywateli ludzi, którzy się znają na czymś specyficznym. W Rotrii nie mają za bardzo historyków, więc na swój uniwersytet ściągnęli mnie. Gdybym ja z kolei postanowił zrobić dyplom z prawa kanonicznego to bym pojechał do Rotrii albo ściągnął kogoś stamtąd tu. Inny przykład to RON - oni tam rozwój historii na swoim uniwersytecie zaczęli od tego, że poprzedni król Michał Potocki przyjechał do nas na studia i zdobył stopień, a nie uznał się za jedynego specjalistę od historii Polski. Ja czegoś tam nauczyłem jego, on nauczy kolejnych i tak to leci.
(12-12-2021 16:44)Salvador Estela Sonnero napisał(a): Towarzysza (można tak?) Ametysta Faradobusa
A można, jak najbardziej.
(12-12-2021 16:44)Salvador Estela Sonnero napisał(a): Być może poziom Uniwersytetu Zwierzogrodzkiego będzie wysoki.
Ja im tego z serca życzę, ale pytanie czy to jest ich celem? Na przykład celem działania uniwersytetu w Hirschbergu albo Akademii Biedaszybniczo-Hutniczej w Laszkbergu przez większość czas też nie było uprawianie nauki na poważnie - to była świadoma decyzja i między innymi dlatego swoją habilitację z ZSKHiW nostryfikowałem w Bialenii jako doktorat i w tym momencie nie posługuję się stopniem drhaba.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)