Cytat:Wielki Sterniku, toż napisy na herbach to rak przeokrutny! Ja byłbym wdzięczny za zrobienie też samego emblematu, bez tarczy. Sądzę, że będzie on w praktyce najczęściej używany.
Ale to ma być kilka "wersji" do użytku w różnych sytuacjach i okolicznościach:
1/ Samo godło
2/ Herb z napisem - gdy używasz go tam gdzie trzeba napisem wyjaśnić co to jest. Przykład odrealowy - gdy jeździłem "na wycieczki" do "ciepłych krajów" to mieliśmy taki emblemat - godło... biały ptak na czerwonym polu i napis "Poland". Bez napisu nieobeznany nie wiedziałby co to za "chicken". Stąd taka jedna z wersji być musi...
3/ Herb bez napisu (jak jest takie zapotrzebowanie)... w tym przypadku napis zastąpiłbym np. rzędem złotych gwiazd, albo i puste zostawił.
4/ Flaga dwa pola kolorów z godłem w lewym górnym rogu.
5/ Flaga w wersji uproszczonej (tylko pola kolorów) - jako znak np. na rękawie funkcjonariusza Rzeszy.
6/ Pieczęć czyli godło czarno-białe w okręgu.
Proszę o info czy ma być purpura czy purpura tyreńska.. Ptak czy kot? Choć na kota mam pomysł do wykorzystania go jako godło Lwa Wolnogradu. Resztę przedstawię w wariantach jutro i sami wybierzecie jakie Wam pasują.
Podstawa to uzgodnić meritum znaku... czyli czy ten ptak na tle miecza i klucza z koroną nad łbem pasuje? To jest podstawowe pytanie, bo to jest sedno problemu. Reszta to kwestia wersji, odmian - stosowanych w różnych sytuacjach.