16-12-2021 00:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2021 00:08 przez Salvador Estela Sonnero.)
(15-12-2021 20:14)Ametyst Faradobus napisał(a): Będę więc optował za tym, aby pracownicy byli z automatu członkami Senatu.
Ja się nie upieram, tylko sugeruję zachowanie konsekwencji. Osobnej poprawki nie zamierzam zgłaszać.
Cytat:Osobna kwestia to wspomniany problem wagi głosu. Teoretycznie można wprowadzić zasadę, że głos profesora miałby większą moc niż głos adiunkta, a ten z kolei większą od głosu asystenta. Tylko pytanie zasadnicze: czy to ma w naszych warunkach jakikolwiek sens?
Wszystko ma sens i nic nie ma sensu. Utrzymywanie jednolitej wagi dla wszystkich pracowników (niezależnie od ich dokonań) ma tak samo dużo albo mało sensu jak dopuszczanie studentów do głosowania nad kwestiami niedotyczącymi zasad nauczania lub zdobywania tytułów, skoro jest problem z ich udziałem. Można też się zastanowić, czy jest potrzeba powielania realnego obowiązku uwzględniania przedstawicielstwa studentów w Senacie. Ja bym wprowadził jednolitą wagę głosu dla wszystkich, ale studenckie gremium uprawniał do głosowania tylko nad zmianą statutu, gdyż że jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. I w ogóle skąd ten adiunkt?
(—) Salvador Estela Sonnero