18-12-2021 22:56
Cytat:https://forum.muratyka.ct8.pl/index.php?...5%82a-r33/Bardzo rozsądna wypowiedź muratyckiego polityka. Oba państwa nie mają sprzecznych interesów, bo tak jak oba chciały integracji, choć inaczej ją widziały, tak oba chyba widzą dziś wątpliwą realność tych planów w najbliższym czasie. Po paru tygodniach (najlepiej, jak w obu krajach zmienią się prezydenci; w Muratyce w styczniu, w Bialenii w lutym) będzie można powrócić do rozmów pomiędzy dwoma państwa, które szanują nawzajem swoją suwerenność i nie dążą do integracji na siłę.
Albert Fryderyk de Espada napisał:
Wiele ostatnio mówi się o napiętych relacjach między Republiką Bialeńską a Republiką Muratyki. Nie ulega wątpliwości że jednym z głównych powodów zaistniałej sytuacji jest sytuacja w Brodri, strona Bialeńska wspiera pana Ivana Pietrowa a strona Muratycka wsparła tu Piotra Pawłowa, właśnie to wspólne wytykanie sobie błędów oraz przekrzykiwanie się doprowadziło to obecnej sytuacji. Nie ulega wątpliwości dla dobra nas wszystkich należy uspokoić i unormować sytuację. Całkowicie pominięta jest jednak kwestia relacji ze Związkiem Winkuliańskim który pomimo różnic między naszymi krajami oraz sprzeczek w przeszłości pozostaje jednym z głównych partnerów Muratyki na Nordacie, stąd proponuję zawarcie traktatów mających na celu poprawę stosunków oraz nawiązanie szerszej współpracy między naszymi narodami.
Ja ze swojej strony mogę jedynie przeprosić Kaspara Waksmana i Piotra Pawłowa, że pod wpływem emocji przyczyniłem się trochę do eskalacji sporu.