19-12-2021 20:29
Aha, przeczytałem ustawę i odnosi się do samej Rzeszy, więc cofam ten sęk.
Cytat:1. Sejm Rzeszy uzyska możliwość powołania Lwa na czas nieokreślony. Część mieszkańców Rzeszy apeluje o to już od jakiegoś czasu, a ja jeśli będzie wola zdecydowanej większości członków Sejmu jestem gotów taką decyzję zaakceptować.To, że Bialenia jest de facto prywatnym folwarkiem kilku osób nie oznacza jeszcze, że musi być nim de iure. Wydaje mi się, że dążymy właśnie do tego, żeby przestała nim być. Ale może się mylę?
Cytat:2. Proponuję ograniczenie członków Sejmu do plenipotentów oraz tych szlachciców, którzy posiadają w Rzeszy lenna (a nie, jak obecnie, do wszystkich posiadaczy folwarków). Ewentualnie możemy też zastanowić się nad ograniczeniem się do osób posiadających obywatelstwo RB, ale osobiście byłbym przeciwnikiem takiego rozwiązania. Nawet w Polsce w wyborach samorządowych może zagłosować (i chyba nawet kandydować) człowiek bez obywatelstwa RP. Zresztą ja sam zacząłem swoją działalność w Bialenii właśnie od lenna, a dopiero później wystąpiłem o obywatelstwo.Jestem za ograniczeniem się do lenników, ale niekoniecznie tylko lenników-obywateli. Lenno uzyskać może każdy, wystarczy jeden wniosek.