• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt Lex Imperium
Przepraszam, ale pominąłem powiadomienie, a że dalej jestem jak dziecko we mgle na tym forum, to dotarłem dopiero teraz. Przepisy pokroju art. 5 to zmora dla prawników, ale jak znajdę chęci, to siądę do tego.

art.3 ust.1 napisał(a):  a także przedstawiciele wolnych miast zwani dalej plenipotentami.

Literóweczka + musiałbym zajrzeć do aktów, do których ustawa odsyła. Póki co, nie wiem ile jest tych wolnych miast i jak wygląda obsada. Słowo "przedstawiciel" może też oznaczać dowolną osobę, która identyfikuje się z danym miastem — niezależnie od tego, czy pełni jakąś funkcję (czy nim zarządza).

art. 3 ust.2 napisał(a): Sejm Rzeszy Bialeńskiej samodzielnie ustala tryb swoich prac z zastrzeżeniem, że jego posiedzenia, zwołane przez Lwa Wolnogradu, powinny odbywać się co najmniej raz na dwa miesiące lub ekstraordynaryjnie zwołane przez co najmniej dwóch posiadaczy folwarków. W wyjątkowych przypadkach Lew Wolnogradu ma prawo stwierdzić brak konieczności zwoływania sesji zwyczajnej.

Jako pragmatyk, sugeruję odpuszczenie sobie terminów istniejących "dla zasady". Sejm najlepiej zwoływać jak jest potrzeba i są chęci, bo nie ma potrzeby, żebyśmy się zmuszali do czegoś lub odrabiali pańszczyznę. Jeśli zależałoby to ode mnie, to Sejm zwyczajny byłby sejmem, na którym obradowałoby się spokojnie, a Sejm ekstraordynaryjny mógłby pracować szybciej (skrócenie terminów na debatę, głosowanie) i zwoływany by był w celu poprawy jakiegoś karygodnego bubla prawnego, czy też dla potrzeby szybkiej reformy. Można by też było włączyć do Sejmów elementy narracyjne. 

art. 4 ust.2 napisał(a): 2. Lew Wolnogradu wybierany jest na sześciomiesięczną kadencję przez Sejm Rzeszy Bialeńskiej. Sejm Rzeszy Bialeńskiej ma również prawo powołać  wybrać Lwa Wolnogradu na czas nieokreślony. Sejm Rzeszy Bialeńskiej może odwołać Lwa Wolnogradu na wniosek każdego posiadacza folwarków większością 2/3 głosów oddanych w czasie głosowania.

Rozumiem intencje, ale brak konsekwencji. Przy tej konstrukcji to albo 6 miesięcy albo czas nieokreślony. Zwrócę też uwagę, że powołanie =/ wybór. Z powołaniem mamy do czynienia, gdy ktoś w drodze swojej własnej decyzji (nie chodzi o administracyjną, tylko o zaplanowanie wykonania konkretnej czynności/działania, przyjęcia określonego postepowania) powierza komuś stanowisko. Jeśli obsadzenie urzędu uzależnione jest od głosowania, to mamy wybory. Niby to nie przeszkadza, ale może na przyszłość ... 

Gdzieś się pojawiał postulat, żeby Lew Wolnogradu był wybierany na czas nieokreślony, jeśli uzyska 100 % głosów. Przepis mógłby brzmieć tak:

Lew Wolnogradu wybierany jest na sześciomiesięczną kadencję, chyba że był jedynym kandydatem lub każdy z biorących udział w głosowaniu poparł jego kandydaturę — wówczas wybierany jest na czas nieokreślony.

art. 4 ust.4 napisał(a): W przypadku wakatu na stanowisku Lwa Wolnogradu, jego urlopu  lub nierozpatrzenia skierowanego doń wniosku w terminie 3 dni od jego wpłynięcia, jego obowiązki pełni Prezydent Republiki Bialeńskiej lub wyznaczona przez niego osoba jako Wikariusz Rzeszy Bialeńskiej.

A urlop Lwa? Dodałem poprawkę do treści.

art. 4 ust.6 napisał(a): Kadencja obecnego Lwa Wolnogradu wygaśnie po upływie sześciu miesięcy od momentu objęcia przez niego urzędu.

Jak wyżej, chociaż jako nowy obywatel wolałbym datę dzienną.

(—) Salvador Estela Sonnero

Wiadomości w tym wątku
Projekt Lex Imperium - przez Ametyst Faradobus - 19-12-2021 19:19
RE: Projekt Lex Imperium - przez Ametyst Faradobus - 19-12-2021 19:27
RE: Projekt Lex Imperium - przez Ronon Dex - 19-12-2021 20:37
RE: Projekt Lex Imperium - przez Ametyst Faradobus - 19-12-2021 20:45
RE: Projekt Lex Imperium - przez Karol Medycejski - 22-12-2021 19:23
RE: Projekt Lex Imperium - przez Salvador Estela Sonnero - 23-12-2021 10:23
RE: Projekt Lex Imperium - przez Ametyst Faradobus - 23-12-2021 10:37
RE: Projekt Lex Imperium - przez Ametyst Faradobus - 23-12-2021 11:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości