• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana składu Zgromadzenia - konsultacje
Jeżeli mielibyśmy brać się za nową konstytucję, to tylko pod warunkiem, że napisaliby ją faktyczni prawnicy, licząc się ze zdaniem szerokich mas ludowych i dotychczasową tradycją ustrojowych. Pytanie zasadnicze brzmi, czy mają na to czas i chęci. Bo jeżeli kolegium historyczno-żołnierskie ( Wink ) ma zastąpić jedno prowizorium drugim, to nie ma to większego sensu.

Ja się przy mojej propozycji nie będę upierał, ale zniesienie kworum ma tę wadę o której napisał już Ronon: możliwość przeforsowania niepożądanych zmian przez mniejszość w czasie nieaktywności większości.

Jeśli chodzi o mnie, nie widzę sensu w występowaniu tzw. obywateli nieaktywnych. Obywatelstwo można odzyskać tak łatwo, że tak naprawdę nic nie uzasadnia utrzymywania tego rozwiązania. 

Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, moim zdaniem w Zgromadzeniu powinni uczestniczyć tylko chętni obywatele, zainteresowani i mający czas. Mogę iść na taki kompromis, że założymy dobrą wolę obywateli i nie będziemy w ogóle wykreślać ludzi, którzy nie biorą udziału w głosowaniach.

Wiadomości w tym wątku
RE: Zmiana składu Zgromadzenia - konsultacje - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-12-2021 12:59

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości