04-01-2022 09:14
(03-01-2022 23:23)Ametyst Faradobus napisał(a): Dzielenie tarczy jest bez sensu, herb traci wtedy funkcję komunikacyjną. Jedyny udany przykład z sześcioma tarczami to Liechtenstein: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...ns.svg.pngA mi tam się herb Księstwa Pomorskiego podoba. https://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_ksi%C...omorskiego
Jeszcze wpadłem na pomysł, że stworzyć herb wielki Rzeszy, złożony ze wszystkich herbów lenn i wolnych miast.
Problem byłby chyba głównie taki, że to się za często zmienia i herb szybko traciłby aktualność. (04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): Uważam, że albo Andrzej - wszak jego lenno tam pierwsze było, albo może ktoś z naszych młodszych obywateli? Aby nie było tak, że wszytskie stołki to "mikronacyjne dziady" zgarniają. Może "świeża krew" się przyda, może to będzie też motywacja do aktywnego i na dłuższą metę działania w naszym kraju?Jak nikt inny się nie zgłosi, to nie będę się uchylał, ale wolałbym, żeby ktoś z nowszych obywateli się zgłosił.
(04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): 1/ Czy do departamentu wchodzi to lenno pod zarządem Lwa? Dawniej to chyba się Genua nazywało... herbu nie miało, ale związek z morzem jest oczywisty.No myślę, że tak, jeśli Ametyst się zgadza.
(04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): 2/ Co z kwestią "Bazy"? Może zrobimy tak, że skoro jest tam baza morska, ma powstać jeszcze jedna - dla Rzeszy, to można tam zbudować miasto (co byłoby logiczne - wszak bazy morskie muszą mieć pracowników, rodziny wojskowych muszą gdzieś mieszkać, a same bazy mieć jakieś zaplecze cywilne - zaopatrzeniowe. Tutaj mógłbym się tym miastem zająć (ale na stołeczny Anomaliów się raczej nie piszę... Lisewo wystarczy) - a na terenie wolnych miast mogą być obiekty wojskowe SZ RB - precedens już jest czyli baza lotnicza na terenie Lisewa. Herb tego nowego miasta sie dopasuje... ale na pewno też związany będzie z morzem.Jestem za tym pomysłem.
(04-01-2022 07:58)Ronon Dex napisał(a): Ja tam sie nie znam.. to działka Ametysta, ale jakoś mi się tak zdaje, że w heraldyce realowej to herby jakiś jednostek administracyjnych niebardzo są złożone z herbów ich elementów. Na ten przykład herby województw (przeszłe i obecne) nie są przecież zlepkiem herbów miast na ich terenie...No tak, ale myślę, że czasem można zrobić coś względnie oryginalnego, zwłaszcza, że realne precedensy są.
Nie chodzi wszak o to, żeby zaraz ten Departament scentralizować i nadać mu wspólną tożsamość, tylko o to, że jest tu związek lenników i wolnych miast.