(12-01-2022 19:29)Iwan Pietrow napisał(a): Skoro mamy się wzorować na realowej Rosji, to przyjąłbym następujące przeliczniki. Powierzchnia Rosji wynosi nieco ponad 17 000 000 km2 (przyjmijmy tak dla ułatwienia obliczeń). Liczebność rosyjskiej armii to ok. 1 mln żołnierzy (pi razy oko dla ułatwienia jw.). Dzieląc liczbę żołnierzy przez powierzchnię wychodzi nam że w przypadku Rosji na 1km2 przypada ok. 0,06 żołnierza.Można się oprzeć też na przeliczniku ilości żołnierzy na liczbę narracyjnej ludności. O ile kiedykolwiek to ustalono lub mamy zamiar to ustalić....
Wykorzystajmy tę zależność i uznajmy, że w Brodrii też będzie przypadało 0,06 żołnierza na 1km2. Przy założeniu, że nie pomyliłem się w trakcie liczenia ogólnej powierzchni Brodrii, wyjdzie nam, że liczebność brodryjskiej armii uwzględniając rosyjski wzorzec powinna wynosić ok. 280 tys. żołnierzy. Jeśli źle obliczyłem powierzchnię kraju, to po prostu odpowiednio zmniejszmy lub zwiększmy ww. liczebność o współczynnik rosyjski.
Ale liczba około 300 tys. żołnierzy wydaje się w obecnej sytuacji rozsądna... jakbyśmy tego nie liczyli. Co nawet by pasowało bo zamierzałem w Nan Di utworzyć Siły Samoobrony o liczebności docelowo (bo nie od razu) ok. 150-200 tys. żołnierzy, a Imperialna Brodria jest terenem większym.
W sumie gdyby oprzeć się na dywizjach, to te w systemie rosyjskim są około 13/15-tysięczne. Chociaż przyznam, że tam nieźle mieszano w ostatnim 20/30-leciu ze strukturami. Jednak byłbym za tym by stworzyć dywizje o strukturze pułkowej - odmiennie niż w RB, gdzie są większe dywizje o strukturze brygadowej (18-19 tysięczne). Rosyjski system zawsze opierał się na większej liczbie związkuów taktycznych i operacyjnych, ale o mniejszej liczebności niż ich "zachodnie" odpowiedniki (wyjątkiem było okres schyłku ZSRR i początku FR gdy kombinowai z korpusami o brygadowej strukturze). I moim zdaniem tego możemy się trzymać.
Jeżeli założymy, że jakieś 2/3 liczebności ISZ to będa wojska lądowe to wyjdzie jakieś 12 dywizji około 14-tysięcznych (reszta do 200 tys. to jednostki szczebla wyższego). Do tego dojdzie 6 dywizji Nan Di - bo tyle zamierzałem stworzyć na początek czyli po jednej dla każdego już wyznaczonego okręgu wojskowego oraz jedna dodatkowa "gwardyjska" w stołecznym okręgu.
Na marynarkę wojenną nie musimy kłaść jakiegoś specjalnego nacisku w Imperialnej Brodrii (co nie oznacza, że mam zamiar to zaniedbać), ale w Nad Di będzie ona proporcjanalnie większa (w stosunku do innych rodzajów wojsk). W obu przypadkach trzeba stworzyć solidne lotnictwo... no i na pewno wojska rakietowe. Pierwotnie planowałem nieco inaczej stworzyć Siły Samoobrony Nan Di, ale zmiana Cara powoduje, że większy nacisk będzie położony na kompatybilność ISZ i SSND.
W nabliższym czasie siądę do propozycji struktur oraz sprzętowych, zapewne w weekend zacznę...