(13-01-2022 21:35)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Mógłbyś podesłać link do proponowanej treści? Musiało coś mi umknąć.Proponowałem to w temacie dotyczącym "Bialenii Północnej" oraz potem gdy dyskutowaliśmy o "wyspach ponupijskich" oraz terytorium dzierżawionym od Brodrii... Z tego pierwszego tematu:
(19-12-2021 16:17)Ronon Dex napisał(a): Punkt 2 - Prawo
Trzeba przygotować projekt nowej ustawy dotyczącej regionów oraz od razu poprawki do ustaw, gdzie występuje DB. Tak naprawdę to trzeba zacząć od zmiany Konstytucji i tutaj proponuje po prostu usunąć "ROZDZIAŁ VII – ADMINISTRACJA" lub napisać go tak by kwestie podziału na regiony nie wymagały na przyszłość zmian w Konstytucji.
Ja proponuję tak:
Republika Bialeńska składa się ze wspólnot samorządowych, obszarów podlegających bezpośrednio władzy centralnej i terytoriów zależnych. Ich lokalizację, wielkość i funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.
Zamiast dotychczasowego:
Republika Bialeńska składa się z dwóch wspólnot samorządowych: Rzeszy Bialeńskiej i Dżamahiriji Bialeńskiej oraz podległego bezpośrednio władzy centralnej terytorium Wysp Przyjaźni. Ich funkcjonowanie określają odrębne ustawy oraz prawo lokalne.
W tej sposób nie blokujemy sobie na przyszłość różnych pomysłów i za każdym razem nie musimy zmieniać Konstytucji... te terytoria zależne dopisałem celowo, na razie nie mamy, a nic nie jest wykluczone.