17-01-2022 20:16
(17-01-2022 11:54)Ametyst Faradobus napisał(a): Od jakiegoś czasu jako społeczeństwo Bialenii przyglądamy się sukcesowi państwa leockiego. Ja sam nie jestem zwolennikiem budowania w sobie jakichś kompleksów, ale trzeba powiedzieć jasno, że to, co naszym partnerom wychodzi warto jest implementować na rodzimym gruncie.W Leocji są fajne elementy i to w ogóle bardzo przyjemny kraj, ale więcej aktywnych obywateli (i więcej młodych obywateli) jest w Sarmacji, czyli kraju, który jest obecnie miejscem niewyrafinowanej zabawy, sądzenia się o pierdoły, itd. Sarmacja przejęła tę grupę wiekową, która dawniej trafiała na Nordatę, częściowo i do nas. Wtedy Sarmacja była zbyt mało sterowna, zbyt mocno zabetonowana, etc. Od czasów panowania Filipa Gryfa i pozbycia się prowincji, Sarmacja stała się "grywalna". A my staliśmy się nudni, bo na siłę chcemy, żeby wszystko było oryginalne i wyrafinowane. Nie tędy droga, czy może raczej: nie tylko tędy.
(17-01-2022 11:54)Ametyst Faradobus napisał(a): przyjrzeć się systemowi prawnemu Rzeszy i pomyśleć nad tym, co trzeba zwyczajnie wyrzucić, co zmienić, a co się sprawdza. Nie ukrywam, że ja sam będę chciał iść w stronę powielenia zasad ustroju Republiki - to znaczy co nie jest zastrzeżone dla Sejmu należy do Lwa z możliwością uchylenia przez Sejm.Popieram. Nie mam nic przeciwko rozbudowanemu systemowi prawnemu, jeśli to komuś sprawia frajdę, ale powinniśmy przyjąć w Rzeszy ważną zasadę: jednym z głównych celów Rzeszy jest tworzenie przyjaznej płaszczyzny dla lennej i regionalnej działalności osób, które niekoniecznie są Bialeńczykami i niekoniecznie chcą poświęcać temu państwu dużo czasu. Tak przecież złapaliśmy Ciebie.
Takie podstawowe kwestie powinny być załatwiane od ręki, żeby nikogo nie zniechęcić.