• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarot Bialeński - prace koncepcyjne
Kiedyś istniał już podobny temat, ale wtedy nie wypaliło ze względu na brak chętnych. Tym razem zakładam, że mogę być jedynym zainteresowanym (ale miło byłoby, gdyby ktoś jeszcze się włączył). Wink Dzisiaj nabrałem ochoty na działalność ezoteryczną, zapewne niedługo mi się znudzi, ale po jakimś czasie na pewno znowu do tego wrócę, więc czemu by się nie zacząć... Wink No nieważne, kończę ten przydługi wstęp.

Pomysł jest taki, by stworzyć bialeńską talię kart Tarota. Najpierw trzeba ją szczegółowo opracować, a później poszukiwać grafika. Ktoś się znajdzie na pewno, zwłaszcza, że nie będzie to praca "na wczoraj", tylko będzie on mógł robić to w wolnych chwilach, bez żadnego pośpiechu. 

Zacząć trzeba od wielkich arkanów (np. tarot wróżbity Macieja nie tylko od nich zaczął, ale też skończył), czyli 22 najważniejszych kart, stanowiących najważniejsze archetypy. Realnie wygląda to tak. Jestem za tym, by wymyślić nie tylko oryginalne wizerunki, ale też oryginalne nazwy, nawiązujące do Bialenii i mikroświata.

0. Troll - odpowiednik realnego Głupca, pierwsza i zarazem ostatnia karta, co symbolizuje początek i koniec drogi rozwoju. Rozpoczynamy wszak działalność w Mikroświecie od luźnego traktowania tej rzeczywistości, i tak samo kończymy. Czy więc jest to droga bezsensowna? Nie, bo końcowy dystans jest efektem dojrzałości i nie jest całkowicie bezpłodny. Realnie "Głupiec" symbolizowany jest przeważnie przez błazna, ale nie spotkałem się jeszcze z wykorzystaniem Stańczyka. Może w tym kierunku powinniśmy iść? Stańczyk siedzący w ministerialnym fotelu, z tyłu napis "Ministerstwo Trollingu". Wink 

1. Objawienie - odpowiednik realnego Maga/Kuglarza. W mikroświecie często pojawiają się osoby, które zarówno w początkowym okresie swojej działalności, jak i nawet później, obiecują niestworzone rzeczy, a potem  ich nie realizują. Właśnie ich ma reprezentować ta karta. Nowe, profesjonalne systemy informatyczne? Proszę bardzo! Skuteczna promocja? Ja to zorganizuję! Tutaj jestem otwarty na propozycje odnośnie od ilustracji

(...)

16. Flejm - odpowiednik realnej Wieży, symbol konfliktów, chaosu, destabilizacji. Cóż tu tłumaczyć, sytuacja często w Mikroświecie. Tutaj proponuję wykorzystać ilustrację podpisaną jako Gollum Roku, na tle jakichś zgliszczy. 

Ciąg dalszy nastąpi w chwilach czasu wolnego i weny. Oczywiście zachęcam do dyskusji i przedstawia swoich komentarzy, pomysłów.

Pomyślałem też, że fajnie byłoby, ze względu na to, że karty te będę wykorzystywane wirtualne, a nie realnie, by istniał program do ich rozkładu, działający tak, że wpisuje się liczbę kart do wyłożenia, i automat losowo jest wybiera. 
@Helwetyk dużo byłoby z tym zachodu?

Wiadomości w tym wątku
Tarot Bialeński - prace koncepcyjne - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 19-01-2022 21:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości